Zobacz pełną wersję : [112L] Obsada akwarium
Witam.
Noszę się z zamiarem założenia 112L akwarium, troche poczytałem forum, i chciałbym skorzystać z jakiejś propozycji którą tu na forum widziałem odnośnie 112l akwarium.
Mianowicie chodzi o obsadę.
Byłyby to prętniki karłowate ( w liczbie 2 samce + 4 samice )
oraz Gurami mozaikowy ( 1 + 2 )
Chciałbym was zapytać, co jeszcze do tej obsady ew. dołożyć ?
Myślałem jeszcze nad kilkoma kosiarkami no i ... właśnie co jeszcze ?
Będę wdzięczny za jakiekolwiek propozycję.
Pozdrawiam.
Marcinus
09-05-2005, 23:21
Moim zdaniem za dużo tutaj labiryntów,możesz mieć kłopoty z agresją w zbiorniku.
Zamiast gurami proponowałbym stado [15-20] razbor i na tym bym poprzestał.
Ewentualnie,jeżeli to akwa nie ma być typowo biotopowe to możesz na dno dać 6 kirysków.
Moim zdaniem za dużo tutaj labiryntów,możesz mieć kłopoty z agresją w zbiorniku.
To może zamiast gurami dołożyć jeszcze prętniki ?
I ew. te kosiarki w liczbie około 5 mogłyby być ? może otosków kilka ?
Na piskorki to troche za mały zbiornik ?
Marcinus
09-05-2005, 23:50
Ja mam w 72l akwarium dwa samce prętnika karłowatego,które tłuką się niesamowicie,wprowadziły do akwarium istny terror,teraz jeden siedzi w akwa tarliskowym,a drugi w akwa ogólnym i jest spokój,pielęgniczki wreszcie mogą sobie zacząć pływać po akwarium.
Mój przypadek pokazuje skalę agresji u labiryntów [być może to sprawa charakteru moich ryb] dlatego napisałem Ci,że moim zdaniem masz za dużo labiryntów u siebie.
Mysle,że akwa 112l idealnie się nadaje na 2 samce prętnika,ale jeśli bardzo chcesz możesz dołożyć jeszcze trzeciego,jeżeli zauważysz jakieś walki to go poprostu oddasz.
5 kosiarek na takie akwa to stanowczo za dużo,kup sobie zamiast nich kilka krewetek i kilka otosków.
Piskorki moim zdaniem są nieco za duże,ale i tak w akwie byś ich praktycznie nie widywał :wink:
To może zamiast dokładać prętniki to może jakieś pielęgnice dać?
Co o tym myślisz ?
Widze że Ty z Prętnikami trzymasz Pielęgnice ?
Marcinus
09-06-2005, 08:48
Ja trzymam pielęgniczki :wink:
Spokojnie do 112l z taką obsadą możesz dać harem kakadu,lub parke ramirez,lub 3 pary pielęgniczek żółtych.
Czyli tak wstępnie reasumując, doszliśmy do wniosku takiego:
Prętnik karłowaty 2+4
harem kakadu,lub parke ramirez,lub 3 pary pielęgniczek żółtych
kiryski na dno
4 otoski
Coś przeoczyłem ? :wink:
Te razbory - one raczej już nie ?
Marcinus
09-06-2005, 09:12
Jeżeli się zdecydujesz na pielęgniczki to ja bym zrezygnował z kirysków i całe dno zapewniłbym tylko pielęgniczkom.
Jeżeli bardzo chcesz to możesz dać jakieś małe stado razbor np. 8 sztuk.
Czyli wyglądałoby to tak :
Prętnik karłowaty 2+4
4 otoski
ew. 8 razbor
TO byłaby finalna obsada ?
Na dno co byś polecił ? Drobny żwir ?
Marcinus
09-06-2005, 11:20
Czyli wyglądałoby to tak :
Prętnik karłowaty 2+4
4 otoski
ew. 8 razbor
TO byłaby finalna obsada ?
Tak,na tych rybach bym już poprzestał.
Żwir najlepiej jakby był drobny i ciemny,moim zdaniem taki najlepiej wygląda w akwarium,ale to już zależy od Ciebie,ważne,żeby był dość małej granulacji.
a dwie parki ramirez raczej nie bardzo ?
Byłem właśnie w zoologu, qrcze przepięknie się one prezentują :wink:
Marcinus
09-06-2005, 14:46
Myśle,że dwie pary mogą żyć w takim akwa,ale nie jestem w 100% pewien,czy wszystko bedzie ok,moim zdaniem tak,ale może poczekaj na rade kogoś kto hodował te ryby.
Narazie dopiero robię przymiarki, także spokojnie mogę poczekać :)
Czyli co do tej obsady to wyszłoby coś takiego:
Prętnik karłowaty 2+4
Pielęgniczka ramireza 2parki
8 razbor
4 otoski
Mam nadzieję że jeszcze się ktoś wypowie w tym temacie co do tej obsady.
A jaką roślinność byś polecił, głównie jakąś niezbyt wymagającą dobrego oświetlenia, gdyż narazie nie planuje w funduszach zmieniać oświetlenia które będzie w pokrywie do akwa czyli 2x18W. Będę natomiast nawoził CO2 z bimbrowni.
Czy filtr Aquael FAN2 wystarczyłby do tego akwarium i na ew. taką obsadę?
Dzięki jeszcze raz za chęć pomocy jaką wykazujesz :)
Marcinus
09-06-2005, 15:00
Jeżeli chodzi o rosliny to przy takich warunkach powinny rosnąć żabienice,moczarki,kryptokoryny,anubiasy,nurzańce, wybór jest spory,więc w akwarium napewno nie będzie jednostajnie.
Przy takim oświetleniu daruj sobie robienie bimbrowni bo nie przyniesie ona większych korzyści.
Jeżeli chodzi o filtr,to do takiego litrażu zdecydowanie polecam kubełek np. fluval 204,eheim 2213++,tetratec itp.
Fan2 niestety nie zapewni Ci odpowiedniej filtracji,a o filtracji biologicznej to wogóle przy FAN'ie nie ma mowy. Kubełki są drogie,ale naprawdę się opłaca.
Może kiedyś na zakup takiego filtra się zdecyduję, za jakieś 2-3 miesiące, jednak ze względów finansowych narazie nie ma takiej możliwości, dlatego myślałem czy by narazie fan2 nie wystarczył. Potem ew. za jakiś czas zamieniłbym na kubełek.
Marcinus
09-06-2005, 15:15
Na 2-3 miesiace starczy FAN :wink: ,ale naprawdę zacznij zbierać na kubełek,będzie dużo lepszy niż ten wewnętrzny Aquael.
Zbierać zacznę, ale tak na początek ciężko wszystko od razu zebrać :wink:
Zastanawiam się też, ile kg żwirku do takiego akwarium pasuje kupić, nie orientujesz się może ??
Marcinus
09-06-2005, 15:24
Zastanawiam się też, ile kg żwirku do takiego akwarium pasuje kupić, nie orientujesz się może ??
Niestety nie bardzo wiem :wink: ja u siebie w 72l mam około 14kg żwiru.
No nic, żwir to najmniejszy problem :wink:
To pewnie od przyszłego tygodnia zabieram się za kompletowanie sprzętu wszelakiego :)
Jeszcze mam nadzieję że ktoś wypowie się co do tej ewentualnej obsady.
Planuję jeszcze w tym przyszłym akwarium umieścić 1-2 skorupy z kokosa jako ew. kryjówki, oraz korzeń.
Nikt już się nie wypowie na temat mojej ew. obsady ? :(