PDA

Zobacz pełną wersję : Deszczownia

szymond15
05-05-2004, 19:28
Mam małe akwa a w nim filterek Aquael fan-mini i kupiłem do niego deszczownie i zastanawiam się jak ją założyć ?? I czy to będzie natleniać wode ??

Hammer
05-05-2004, 19:37
Końcówka deszczownicy powinna idealnie pasować do wylotu filtra.....a co do napowoetrzania będzie wprost idealne!!! deszczownica będzie poruszać taflą wody co dużo lepiej natlenia wode niż jakieś tam bąbelki....

dziadekk
05-05-2004, 20:59
Jeżeli kupiłeś deszczownię aquaela, nie powinno być problemów z podłączeniem, bo firma stosuje swój standart rozmiarowy.
W napowietrzaniu natomiast chodzi o wytworzenie jak największej powierzchni styku wody z powietrzem. Napowietrzanie za pomocą bąbelków jest również skuteczne, ale niezbyt ładne.
Deszczownia marszcząc powierzchnię wody również napowietrza oraz dodatkowo zapewnia cyrkulację wody, co ułatwia mieszanie się częsci napowietrzonej z nienapowietrzoną.

Unnamed
05-05-2004, 21:44
Napowietrzanie za pomocą bąbelków jest również skuteczne, ale niezbyt ładne.
Nieee.... A kurtyny powietrzne? Jak dla mnie bomba :D

szymond15
05-18-2004, 06:16
A jak wysoko ją umieścić pod powierzchnią czy nad ??

Hammer
05-18-2004, 06:56
Bardzo ładnie będzie wyglądać nad, ale będzie głośno, bo woda będzie chlupotać, najlepiej umieścić ją równo z poziomem wody tak aby poruszała taflą wtedy będzie cichutko, ale to ty wybierz jak ci bedzie lepiej.....