Zobacz pełną wersję : Deszczownia
szymond15
05-05-2004, 19:28
Mam małe akwa a w nim filterek Aquael fan-mini i kupiłem do niego deszczownie i zastanawiam się jak ją założyć ?? I czy to będzie natleniać wode ??
Końcówka deszczownicy powinna idealnie pasować do wylotu filtra.....a co do napowoetrzania będzie wprost idealne!!! deszczownica będzie poruszać taflą wody co dużo lepiej natlenia wode niż jakieś tam bąbelki....
dziadekk
05-05-2004, 20:59
Jeżeli kupiłeś deszczownię aquaela, nie powinno być problemów z podłączeniem, bo firma stosuje swój standart rozmiarowy.
W napowietrzaniu natomiast chodzi o wytworzenie jak największej powierzchni styku wody z powietrzem. Napowietrzanie za pomocą bąbelków jest również skuteczne, ale niezbyt ładne.
Deszczownia marszcząc powierzchnię wody również napowietrza oraz dodatkowo zapewnia cyrkulację wody, co ułatwia mieszanie się częsci napowietrzonej z nienapowietrzoną.
Napowietrzanie za pomocą bąbelków jest również skuteczne, ale niezbyt ładne.
Nieee.... A kurtyny powietrzne? Jak dla mnie bomba :D
szymond15
05-18-2004, 06:16
A jak wysoko ją umieścić pod powierzchnią czy nad ??
Bardzo ładnie będzie wyglądać nad, ale będzie głośno, bo woda będzie chlupotać, najlepiej umieścić ją równo z poziomem wody tak aby poruszała taflą wtedy będzie cichutko, ale to ty wybierz jak ci bedzie lepiej.....