Zobacz pełną wersję : zaroślinienie 18L
Zwracam się o pomoc do Was eksperci, ponieważ nie mam zielonego pojęcia o wodnych roślinkach. Potrzebuje "zaroślinić" 18L akwa dla bojownika. Z roślinkami mam taki problem, że wiele z nich nie przeżywa w temp. 28-29 stopni. Po jakiś 2 tyg. wyławiam po nich coś przypominające rozgotowany szpinak :/
Jakie nieduże roślinki przeżyłyby w takiej temp :?:
A moze jakieś czerwone by się znalazły :?:
Proszę o sugestie i nazwy roślinek, tylko takich raczej ogólnie dostępnych, bo mieszkam na takim troche zad**** :?
Podaj oświetlenie, wymiary akwa, nawożenie i co2 - wtedy cos podpowiemy
a ja ci polecę, rogatka, moczarki, wywłucznika a na dół np. jakaś ludwigia. JA mam takie w akwa z bojkami i temperatury też 27-29 i rosną super nawet za super, co tydzien musze przycinać.....
Hehe...
Oświetlenie - 2 lampki zwykłe - jedna z góry 60W (znajduje się jakieś 20cm nad akwarium), druga z boku 40W, ale raczej nigdy nie wlączałam ich równocześnie. Wymiary (wys x szer x glęb) 23 x 37 x 21, co2 brak, nawożenie brak (no może z wyjątkiem "Aqua Plant B" tropicala)
Hehe...
Oświetlenie - 2 lampki zwykłe - jedna z góry 60W (znajduje się jakieś 20cm nad akwarium), druga z boku 40W, ale raczej nigdy nie wlączałam ich równocześnie. Wymiary (wys x szer x glęb) 23 x 37 x 21, co2 brak, nawożenie brak (no może z wyjątkiem "Aqua Plant B" tropicala)
Moje propozycje to:
- moczarka
- limnophila sessiliflora
- anubias barteri
Proponuje ci wymienić oświetlenie! zamiast tej żarówki załóż żarówkę energooszczędną, kup taka o mocy około 20W będzie świecić tak samo a a nawet jaśniej niż zwykła, będziesz miałą łądniejsze światło bardziej przyjemne dla oka, oszczędzisz bardzo dużo na prądzie i akwa ci się odwdzięczy bo przy żarówkach jest bardzo duże prawdopodobieństwo pojawienia sie glonów a przy świetle świetlówek dużo mniejsze....
Enigmo, a czy te roślinki (limnophila sessiliflora, anubias barteri) mają jakieś polskie nazwy zwyczajowe :?: Bo obawiam się że mnie w sklepie nie zrozumieją :?
Dzięki za cierpliwość :)
Proponuje ci wymienić oświetlenie! zamiast tej żarówki załóż żarówkę energooszczędną
Oki, pomyśle o tym, dzięki :D
Ten anubias to najpopularniejszy w sklepach zoologicznych, limnophila to po polsku Limnofila bezszypułkowa
dziadekk
05-05-2004, 20:49
Iz, zamiast anubiasów możesz też wsadzić cryptocoryny (zwartki).
Małe gatunki, powinny się nieźle rozrosnąć bez zbyt częstego odświeżania podłoża (zwartki uwielbiają stare podłoże i wtedy najlepiej rosną).
Moje propozycje to:
- moczarka
- anubias barteri
Tylko który :?:
Moje propozycje to:
- moczarka
- anubias barteri
Tylko który :?:
Anubias barteri var barteri - jest najpopularniejszy.