Zobacz pełną wersję : Jak z tym karmieniem?
Arrrrrrrrrrrrt
08-20-2005, 07:35
Witam
Mam pytanko co do karmienia Trofeusów.Wyczytałem gdzieś że pokarmy granulowane np.SERA GRANUGREEN trzeba przed podaniem rozmoczyć w wodzie a dopiero gdy rozmięknie podać go.Co wy na to?
Tak trzeba moczyc pokarmy granulowane poneiwaz pecznieja one pod wplywem wody, podajac nie namoczony pokarm narazasz ryby.... lepiej nie ryzykowac, dodatkowo mozna po rozmoczeniu rozdrobnic by ryby nie zapychaly sie tylko najadly sie.
wojtass_maniak
08-20-2005, 14:50
Trzeba namoczyc i rozgniesc kazda granulke najlepiej, moczenie tak przynajmniej 20 minut a lepiej wiecej nawet. Ja sam dostalem kiedys nauczke, byle jak rozdrabniajac pokarm ... duboisi mi sie zapchal granulkami (strasznie lapczywe sa cholery na jedzenie) i padl:(
Witam.
Każdy granulowany pokarm polecam zamaczać. Najlepiej Wsypać do strzykawki około 25% jej objętości i zaciągać wodą tak długo aż będzie wszystko zamoczone a po około 15-20 minutach wstrzyknąć do akwa.
Działa świetnie.
Pozdrawiam Krzysztof
Arrrrrrrrrrrrt
08-20-2005, 17:43
Dziękuje Wam za rady i pozdrawiam!!!! :lol:
ale czy konieczność rozmoczenia pokarmu i niebezpieczeństwo jakie stwarza pęcznienie granulatu odnosi się tylko do tropheusów?
nie zaobserwowałem żadnych probemów w hodowli np. frontosy mimo że karmiłem je granulatem ...fakt że z nich to takie żarłoki że jak dwie granulki zajdła to już miała dosć na cały dzień...ale frontosa jest mało ruchliwa czego nie mżna powiedzieć o tropheusach stą też inne zapotrzebowanie na pokarm...
wojtass_maniak
08-23-2005, 11:03
Frontosy wogole maja calkiem inny uklad pokarmowy niz trofeusy, a trofy maja o wiele delikatniejszy