PDA

Zobacz pełną wersję : błazenek w plastiku

ReBorn
08-18-2005, 09:42
Witam, od jakiegos czasu nawiedzam jeden ze sklepow akwa w moim miejscu zamieszkania i obserwuje tam "akwarium morskie". Dziwi mnie to, ze w baniaku ok. 200 l plywaja sobie 2 blazenki i jeszcze jedna niezidentyfikowana (dla mnie laika) rybcia. Wyposażenie akwarium stanowia:
- plastikowe skaly i korale;
- czarne tlo aqael;
- grzalka 200W
- 1 lampa HQI;
- filt wewn. aqael turbo z napowietrzaniem;
- filt kubelkowy.

I prosze o odpowiedz czy jest mozliwe zapewnienie takim rybka (blazenek) odpowiednich warunkow posiadajac sprzet jak ww. sklep? Powiem szczerze, chodzi za mna morszczyna, ale narazie tylko czytam i licze pieniadze i dlatego taka wizja uproszczonego akwa jest kuszaca. Wiadomo, ze nie wykorzystalbym sztucznych skal, tylko przynajmniej ok. 10 kg zywej skaly a reszta to bylyby np. wapienie.
Prosze o niekrzyczenie :)
pozdrawiam
Laik morski

BeRsErK
08-18-2005, 10:28
Oczywiście, że jest to możliwe - czysto rybna solniczka nie jest zbyt wymagająca(to HQI w fishonly to pomyłka...)

Ale sztuczna rafa....no i błazenki to lubią jak chociaż mają Xenię za mieszkanko...

Osobiście radzę dobrać odpowiedniejszą obsadę jeśli już chcesz mieć solniczkę tylko z rybkami a zamiast plastiku wwalić chociaż tuff wapienny i zaszczepić jakiś gatunek pełzatki.

ReBorn
08-18-2005, 10:47
W związku z tym mam rozumieć, ze aby hodowac rybki morskie (tylko rybki) wystarczy "zwykly baniak" ze "zwyklym oswietleniem" (np marine-glo i 2 swietlowka o widmie swiatla slonecznego), zasolona woda, utrzymywana w ruchu za pomoca typowych filtrow? A co z odpieniaczami, denitryfikatorami, pompami cyrkulacyjnymi?
Jakie ryby mozna w takim razie polecic do takiego akwarium o pojemnosci 200-240 l?

P.S. Oczywiscie nigdyw zyciu nie wpadlbym na pomysl umieszczania w baniaku "sztucznych skal" mam w tej chwili malawi i jedno akwa ogolne wiec jakies tam podstawy mam.

BeRsErK
08-18-2005, 14:30
Odpieniacze się nie przydadzą przy dwóch rybkach i martwej skale - identycznie jak w przypadku słodkowodnych akwariów.

denitryfikatory :shock:

Oświetlenie - starczy jedna podwójna belka t5 z jedna aktyniczna i jedną dzienną świetlówką

Pompki cyrkulacyjne - lepiej żeby były, ruch wody nie tylko symuluje prąd morski ale także marszcząc taflę napowietrza wodę(w końcu nie chcemy mieć bąbelków z napowietrzacza ;) )

Sól najlepiej taką do Fish only, np Prodac

Oczywiście dobrze jest mieć jakiś wydajny filtr(najlepiej mieć lekką nadfiltracje w akwa) np Aquamedic biostar.

Filtr RO jak najbardziej się przyda

Do tego poszukać jakiś ładnych glonów wyższych jako ozdoby zamiast koralowców(a jest kilka naprawdę ładnych) lub żadkich ale do dostania roślin morskich(przybrzeżnych).

Co do rybek - jeśli udało by się dostać takiego co wcina tabletki(tz nauczony) to może być jakiś ślizg(mam do nich słabość) a pozatym spora gama rybek jedząca mrożonki bez problemów np. Dascyllus aruanus, Gramma loreto warto też by się było spytać o mureny bo to ciekawe ryby a na 240 l to parę gatunków do wyboru by się znalazło(choć była by to jedyna rybka na ten zbiornik ;) )

Magua
09-10-2005, 10:26
Co do akwarium FO, to nie jestem jakoś przekonany. Taka koncepcja niebardzo odpowiada mi estetycznie. Moim skromnym zdaniem jeśli bawimy się w biotop rafy koralowej to koralowce są niezastąpione. Jeśli chodzi o tuff wapienny to radze uważać, często zawiera fosforany i inne dziadostwo. Najlepsza jest żywa skała. To fakt że sporo kosztuje, ale w ostateczności można jej zakup rozłożyć na raty.
Jeszcze jedna uwaga: W akwarium morskim wydajny odpieniacz to jedno z najważniejszych urządzeń i nieradze z niego rezygnować.
Wracając do sprawy akwa fish only, z własnego doświadczenia wiem że po pewnym czasie i tak przychodzi ochota na zasiedlenie akwa koralowcami.
Pozdrawiam!
Magua
P.S. Od roku zajmuję się akwarystyką morską (więc bardzo niedłógo) więc moja wypowiedź jest poparta dosyć skromnym doświadczeniem, ale takie rady często dostawałem od doświadczonych akwarystów.

Aleksander Szwarc
11-02-2005, 19:18
Nie chcę podważać twojej wiedzy Bersek, ale odpieniacz w małym akwa jak to w/w z obsadą rybną jest niezbędny. Nie wiem jak to wymyśliłeś ale przecież tylko ryby "brudzą", więc wyłączenie odpieniacza z systemu w takim akwa jest co najmniej dziwne, jeśli by ktoś się uparł przy jego braku to na prawdę tylko częste podmiany wody mogą usunąć z wody syf. Co to żywej skały- na prawdę nie ma co oszczędzać - przy takim baniaku są to i tak małe koszty, a główny i jedyny ( w wersji bez skimmera) materiał filtracyjny. Tak więc wg. mnie lepiej zrezygnowac z oświetlenia HQI na t5 a kase przeznaczyc na skale i skimmer.

BeRsErK
11-02-2005, 20:17
Nie chcę podważać twojej wiedzy Bersek, ale odpieniacz w małym akwa jak to w/w z obsadą rybną jest niezbędny. Nie wiem jak to wymyśliłeś ale przecież tylko ryby "brudzą", więc wyłączenie odpieniacza z systemu w takim akwa jest co najmniej dziwne, jeśli by ktoś się uparł przy jego braku to na prawdę tylko częste podmiany wody mogą usunąć z wody syf. Co to żywej skały- na prawdę nie ma co oszczędzać - przy takim baniaku są to i tak małe koszty, a główny i jedyny ( w wersji bez skimmera) materiał filtracyjny. Tak więc wg. mnie lepiej zrezygnowac z oświetlenia HQI na t5 a kase przeznaczyc na skale i skimmer.

Nie podważasz - człowiek uczy sie całe życie...im dłużej siedzi w jakimś temacie tym więcej nie wie ;]

Odpieniacz w akwa wyłącznie z rybami + martwa skała i trochę pełzatki?
Myślę, że wydajny filtr(wspomniany biostar AM), racjonalne karmienie i podmianki częstsze niż w rafowych dwutygodniówkach spokojnie by wystarczyły.
Z dwóch rybek jest o wiele mniej zanieczyszczeń niż z całej rafy stworzeń.

Aleksander Szwarc
11-23-2005, 21:48
Sorry, że tak późno odpowiadam, ale uważam że i tak odpieniacz ma znacznie większe "wartości" filtracyjne od biostara AM. Nie oszukujmy się - to po prostu kawałek gąbki poruszanej w kółko... Czy jest sens za to wydać 300 czy 400 zł? Na to odpowiedzmy sobie sami, bo ja nawet za taki filterek delteca bym tyle nie dał...
Każdy ma swoje "wizje" akwarium i jego filtracji, ja uważam że najważniejsze są:
- dobry skimmer
- duża ilość żywej skały
- mocne oświetlenie ( w przypadku rafki :))