PDA

Zobacz pełną wersję : Walcze z glonami prosze o pomoc?

Hubert
05-04-2004, 08:37
Cześć

Jestem nowy na tym Forum i mam problem z ( chyba to są glony).
Akwarium mam od miesiąca 200l i od jakiegoś tygodnia zaczoł mi sie pojawiać brunatna rdza na przednej szybie i na zwirku i zaczyna włazic na rośliny. Kupiłem w zologicznym jakis preparat od glonów ale to nic nie pomogło jest coraz gozej.
Przosze jezeli wie ktoś co mam zrobić to przosze o porade
Pozdr i dzięki

pynia
05-04-2004, 08:52
Brunatna rdza to są okrzemki (prawdopodobnie) i zdaje się że wyłażą, jak jest za mało światła. Ja też aktualnie walczę z glonami (okrzemki, zielenice i krasnorosty, dobrze, że nie pojawiły się jeszcze sinice, tfu tfu :wink: ). Zwiększyłam oświetlenie, zmiękczam wodę i dozuję CO2 z bimbrowni. Efekty chyba zaczyna widać.

Hubert
05-04-2004, 09:02
Czesc Agnieszko

Dzieki za odpowiedz, wiesz kombinowałem ze swiatłem na rózne strony paliłem je przez 20 godzin i nic i starałem sie ograniczac swiatło i tez nic tak ze niewiem jak mam sie tego pozbyc. Ktoś mi powiedział ze to mozee byc brunatnica czy słyszałas cos o tym.
dzięki i pozdro :)

Yeti
05-04-2004, 11:17
Na moje oko to również są okrzemki. Wyłażą kiedy jest mało światła. Nie chodzi o czas naświetlania, ale o intensywność. Więcej możesz poczytać na:

www.glony.republika.pl

Mam to samo, więc wiem jak to wkurza :(

pynia
05-04-2004, 11:30
Napisz, jakie oświetlenie, jakie wymiary akwarium, rośliny, parametry woby. Bez tego jedynie można "gdybać".

kocis
05-04-2004, 12:37
Jak masz akwarium od miesiaca to mozliwe ze jeszcze nie dojrzalo w 100% a okrzemki czesto wlasnie pojawiaja sie w takim akwa . Nie ma sie czym martwic powinny same zniknac.Pozdrawiam

Hubert
05-04-2004, 13:02
Pynia dzieki za wsparcie moje akwarium jest 100x40x50 roslin niemam za duzo kilka zabienic i kabomb i pare trawek ( dopiero staram sie zaroslinic ) a co to wody to jeszce nie badałem jak mozesz to podaj mi jakie testy trzeba by kupis i zrobic i jakie powinny byc prawidłowe:):)
Pozdro i dzieki

pynia
05-04-2004, 13:18
Ja też mam akwarium trochę ponad miesiąc i po pierwszych wspaniałych tygodniach rośliny przyklapły, a glony się rozrosły. Według mnie najpotrzebniejsze testy to: Ph, TwO/TwW, NO3 (najtaniej to po ok. 17 zł za każdy :cry: ). Ale cóż... Jakie mają być prawidłowe, to Ci nie powiem 8) , bo rybki i roślinki mają skrajnie różne wymagania. To zależy jaką masz obsadę.
A poza tym dużo czytać forum, holenderskie, p.r.a.

Szikazu
05-05-2004, 18:53
u mnie tesz zaczol sie pojawiac problem tej tzw. "rdzy" na kamieniach, czy jest jakas ryba co to uswa lub jak to zniwelowac

Szikazu
05-06-2004, 13:27
czy ktos wie ? napiszcie

Klayman
05-06-2004, 14:13
czy ktos wie ? napiszcie

Przeczytaj calego posta i bedziesz wiedzial !!!

Do tego zestawy polecilbym jeszcze NO2 i PO4. W sumie NO2 sa nawet wazniejsze niz NO3. Hubert, napisz jeszcze cos o oswietleniu i czym nawizisz akwarium. Moze napisz takze obsade rybek.

AdamAGP
05-06-2004, 22:00
kombinowałem ze swiatłem na rózne strony paliłem je przez 20 godzin i nic i starałem sie ograniczac swiatło i tez nic tak ze niewiem jak mam sie tego pozbyc.

Żadne glony nie znikają z dnia na dzień! Musisz probować i uwuwać

Hubert
05-07-2004, 07:18
czy ktos wie ? napiszcie

Przeczytaj calego posta i bedziesz wiedzial !!!

Do tego zestawy polecilbym jeszcze NO2 i PO4. W sumie NO2 sa nawet wazniejsze niz NO3. Hubert, napisz jeszcze cos o oswietleniu i czym nawizisz akwarium. Moze napisz takze obsade rybek.

Czesc
Co do oświetlenia to kupiłem sobie zestaw akwarium i pokrywe z dwoma jazeniówkami wymieniłem jedna świetłowke ( narazie brak kasy )na Narva 1x30W Oceanik Natora a dróga standartowa wiem teraz ze to jest za mało , ale co mam teraz zrobic jak zwiekszyc oswietlenie czy trzeba przerobić obódowe? Co do nawożenia od wczoraj działa bimbrownia 1,5l i jakis nawóz niepamietam nazwy.
Obsada rybek
2x bojca wspanjała
2x skalar
2x ramirazki
2x kiryski pstre
1x kiryśnik
2x świecik kongolski
2x tetra cesarska
2x żółtaczek indyjski

Jeszcze jedno czy to prawda że ryba o nazwie otosek zjada okrzemki czyli moje glony!!!
Pozdrowienia
Hubert

Yeti
05-07-2004, 07:24
Jak najbardziej, otosek żre okrzemki aż miło :D
U mnie wczoraj wpuszczona kawaleria oczyściła w nocy dach groty :11:

pynia
05-07-2004, 07:30
Tak, otoski jedzą okrzemki i zielenice. Dziś u mnie ma być dostawa po południu i kupię 3 szt (mają przywieżć 30 szt).
A z sinicami to wykrakałam... :(

Hubert
05-07-2004, 09:16
czesc

Cieszko je kupic u mnie w mieście , a tak wogóle to ile kosztuje otoska

Pozdrowienia
Hubert

pynia
05-07-2004, 10:22
Rybcia nazywa się Otosek (Otocinclus affinis) i tak wygląda:
http://www.akwafoto.pl/baza.php?view3=gatunek&gat=00235
W Sosnowcu w ZOO Afryka (Auchan) kupowałam miesiąc temu po 5 zł. Teraz mają być (dziś) po 5-6 zł. Bardzo fajna rybcia. W mniejszych sklepach zoo nawet nie słyszeli o takiej rybce.

monetka
05-07-2004, 10:47
Rybcia nazywa się Otosek (Otocinclus affinis)....
Sa jeszcze inne gatunki, np. Otocinclus macrospilus, Otocinclus vittatus, Otocinclus spec. Zebra, Otocinclus sp. "Negro" ("maly, brazowy Oto" :wink: osobiscie polecam, rosnie 3-4cm i "pracuje"lepiej jak affinis, przynajmniej u mnie. :1:
Generalnie trzeba pamietac przy Otoskach, ze nie lubia zbyt wysokich temperatur.

Hubert
05-07-2004, 10:58
dzieki zaa info lece do sklepów zamawiać otoski :D

pynia
05-11-2004, 07:27
Sa jeszcze inne gatunki, np. Otocinclus macrospilus, Otocinclus vittatus, Otocinclus spec. Zebra, Otocinclus sp. "Negro" ("maly, brazowy Oto"
Nie słyszałam o innych gatunkach otosków, masz jakiegoś linka, jak wyglądają? (w akwafoto też nie ma)

Duch
05-11-2004, 08:28
vittatus (http://www.planetcatfish.com/jpg/loricariidae/otocinclus_vittatus2.jpg)
macrospilus (http://www.aqua-global.de/Bilder/Otocinclus_macrospilus.jpg)
zebra (http://www.ab-diskus.de/Otocinclus%20spec.%20Zebra%204-5.jpg) (był swego czasu w Diskus-zoo za 35pln/szt. :D )
"Negro" (http://www.pleco.de/lg/pix2/lg2_b.jpg)

ps. miałem chwilkę...... :1:

pynia
05-11-2004, 11:06
Śliczne! :D Może niedługo pokażą się w polskich sklepach za rozsądną cenę :wink: .

Hubert
05-12-2004, 08:00
Hallo wszystkim

Kupiłem sobie dwa otociklusy które mają walczyć z mojmi glonami, narazie nic nie ustepuje a nawet mam wrażenie że sie powiększają, niewiem czy to możliwe ale jak ranoo zapalam światło to wydaje mi się że jest ich mniej a nakoniec dnia jak gasze światło to wydaje mi się że jest ich więcej. Czy to możliwe że one są od nadmiaru światła?

Yeti
05-12-2004, 08:13
Okzemki pojawiają się raczej z powodu niedoboru światła. Poza tym dwa otoski w takim baniaku to stanowczo za mało. Zakładam, że są młode/małe więc za dużo nie powalczą. Musisz zwiększyć ilość kawalerii.

Hubert
05-12-2004, 08:17
No właśnie też tak myślałem że się pojawiają z niedoboru a ja tak jak pisałem zauważam po całym dniu świecenia że ich przybywa. Jak myślisz ile mam jeszcze ich kupić?

XAC
05-12-2004, 08:31
Chyba za dużo się przejmujesz okrzemkami. Otosów możesz spokojnie dorzucić ze 4-5 na początek. Możesz reż dolać ze 20 litrów wody destylowanej (na raty) i trochę poczekać. Świetlówkę możesz wymienić na SUN GLO Hagena ok 30zł a jest bardzo mocna (chyba 1850 lumenów) ja mam 120 długości i 2 rury 90 i żadnych glonów.

Hubert
05-12-2004, 11:45
XAC a co myślisz o odbłyśnikach czy to by poprawiło coś ze światłem w akwarium , czy warto to montować?