Zobacz pełną wersję : pare pytań o świetlówki
1. jaka jest różnica między philips TLD840, a osram840 (dokładnej nazwy nie pamiętam). parametry mają takie same (oprócz ilości lumenów, różnica 200-300 lm zależnie od mocy) ale mi chodzi (nie wiem jak fachowo to nazwać) czy kolor ich świecenia jest taki sam.
2. co jest ważniejsze: ilość lumenów/litr czy waty/litr.
3. mam też zamiar kupić odbłyśniki nie takie akwarystyczne tylko takie do opraw oświetleniowych i nie wiem jakie lepsze, czy wysokopolerowane gładkie czy takie pół matowe chropowate
dzięki za odpowiedzi :D
Karol Kaniewski
05-04-2004, 10:43
1. jaka jest różnica między philips TLD840, a osram840 (dokładnej nazwy nie pamiętam). parametry mają takie same (oprócz ilości lumenów, różnica 200-300 lm zależnie od mocy) ale mi chodzi (nie wiem jak fachowo to nazwać) czy kolor ich świecenia jest taki sam.
Chodzi Ci tutaj o temperature barwowa.
IMO maja one ja podoba. Czyli swieca o podobny kolorze.
2. co jest ważniejsze: ilość lumenów/litr czy waty/litr.
Tutaj sa dwie szkoly. Jedna mowi ze sa wazniejsze lumeny a inna ze wazniejsze waty.
IMO wazniejsze sa lumeny.
temperatury barwowe mają takie same, ale mi chodzi czy świecą np. obie na różowo albo na niebiesko itp. bo widziałem zdjęcie zbiorniczka z TLD840 i był lekko czerwony ale taki naturalny i nie wiem czy osram będzie wyglądał tak samo. biorąc pod uwagę cene świetlóweczki osram 18W tylko 7.70zł + vat. nie wiem ile za philipsa.
Karol Kaniewski
05-04-2004, 20:03
U mnie Philips TLD 840 kosztuje 10.50 18 W wiec cena jeszcze bardziej atrakcyjna :P
Jesli maja traka samo temp. barwowa to swieca tak samo. Moge sie mylic wiec jesli tak to niech mnie ktos poprawi :wink:
a może mi ktoś powie co jest ważniejsze ilość wat/litr czy ilość lumenów/litr. czytałem artykół w dziale felietony i z niego wywnioskowałem że ważniesze są lumeny.
Nie ma określenia co jest ważniejsze, po prostu tych dwóch wielkości przy dzisiejszej technice już się nie porówuje. Ilość lumenów jest zależna od mocy świetlówki im ona jest większa tym więcej daje lumenów. Istnieją jednak teraz świetlówki wysoko wydaje i tak świetlówka o mocy 18 W może mieć natężenie 1150 lm i inna o takiej samej mocy natężenie 1350 lm, więc jak widać nie da się już tak jak kiedyś porównać obu wartości (mocy i natężenia) do siebie. Polecam kierowanie się wartością lumenów, gdyż to czy świetlówka będzie miała 18, czy 20W jest dla roślin mniej istotne. Jeśli chodzi o barwę światła to wszystkie świetlówki świecą tak samo, jest to wartość znormalizowana. I tak temp. barwowa poniżej 4000 K to kolor żółtawy, =4000K to barwa biała, a powyżej 4000K niebieskawa. Światło dzienne ma barwę powyżej 5000K i wydaje się, że taka barwa(niebieskawa) jest najwłaściwsza do oświetlenia akwa, ale pozostawiam to kwiestii gustu, mnie osobiście odpowiada żółtawo-biała.
Pozdrawiam