PDA

Zobacz pełną wersję : Tarło prętników

Klara
08-11-2005, 21:29
Od prawie 2 tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką parki prętników karłowatych. 6 dni temu samiec zbudował pierwsze gniazdo. Na moich oczach odbyło się tarło . Nie zalerzało mi na małych, a samo gniazdo po 2 dniach się rozpadło. Dzisiaj samiec ponownie zbudował gniazdo. Ku mej uciesze tarło miałam znów przyjemność obserwować. I tu pojawia się problem. Ani ja ani mój mąż choć byliśmy "przyklejeni" do ścian akwarium nie zauważyliśmy nawet śladu ikry. Samiec kilkakrotnie ją obejmował, ale nic z tego. Słyszałam,że ikra jest malutka, ale chyba nie tak bardzo. Dodam też, że żadne ziarenko ikry nie opada na dno.
Temperatura-27*C
Ph-7,5
Tw-11 (ale jutro odbieram filtrax)
Akwa 60l - 6*hasemania nana, parka apistogramma borelli i parka colisa lalia
Co może być tego przyczyną? Może samica jest niedojrzała, albo ph za wysokie.
Z góry dzięki za podpowiedzi

Marcinus
08-11-2005, 21:33
Ja też nie widziałem nigdy ikry po tarle a zawsze na drugi dzień pływało dużo małych przecinków :wink:

Może być też tak,że samica jest niedojrzała.Ph nie powinno byc przeszkodą.

PS. Borellki kupowałaś w Łowiczu,czy może gdzieś w Łodzi??

Klara
08-12-2005, 08:48
Po borelki wybrałam się aż do Warszawy. Jak cała Łódź długa i szeroka borelek w niej ani widu ani słychu. Dzwoniłam też do hodowli Uaru w Zgierzu, ale wtedy nie miał facet żadnych maluchów na sprzedaż. Może teraz ma. Po dzisiejszej nocy gniazdo prętniczków się rozpłynęło.

Marcinus
08-12-2005, 13:03
Ja też szukam po całej Łodzi borellek i nigdzie nie mogę znależć,facet w diodonie powiedział,że będą dziś na 100%,ale oczywiście nie było. Do UARU też dzwoniłem :wink: i borellki miały być dopiero na jesieni.

Wracając do prętników to możesz samcowi kupić jeszcze jedną samicę,najlepiej je trzymać właśnie w haremach i utrzymuj temp. nie niższą niż 28*C