PDA

Zobacz pełną wersję : Ogród Botaniczny we Wrocławiu

enigma
05-03-2004, 17:50
Miałem dzisiaj niebywałą przyjemność oglądać Ogród Botaniczny we Wrocławiu. Na ogromną uwagę zasługuje to Dział Roślin Wodnych i Błotnych. Oto krótki opis tego co tam się znajduje:

Dumą wrocławskiego Ogrodu jest kolekcja subtropikalnych i tropikalnych roślin wodnych i błotnych licząca 350 taksonów i uważana za jedną z największych na świecie. Rośliny prezentowane są w kilkudziesięciu akwariach o pojemności 1200 l każde. W malowniczych grupach, w układzie geograficznym są tu wysadzone rośliny reprezentujące zupełnie nieznane naszej florze rodzaje, jak Hygrophila, Limnophila, Nesaea. Na specjalną uwagę zasługuje wyjątkowo bogata kolekcja Echinodorus (ponad 40 taksonów), Cryptocoryne (30) oraz wszystkie gatunki Anubias (13). Wiele prezentowanych roślin jest typowo błotnych, mogą one jednak żyć całkowicie zanurzone.

Możecie zobaczyć 30 baniaków o pojemności 1200 litrów każdy :shock: Rośliny są tam przepiękne, znajdziecie tam większość gatunków a także rarytasy, których napewno nie spotkacie w sklepie w Polsce. Co ciekawe nawożenie to tylko gliniane kulku w podłożu, oświetlenie też nie jest bardzo intensywne za to wrażenia są bardzo intensywne :wink: Zachęcam każdego do wstąpienia, bilet do ogrodu kosztuje 5zł dla dorosłych i 3 dla dzieci. Po wizycie w dziale akwarystycznym napewno przyjdzie wam chętka na zmiane swojego akwa :wink:

dembek1
05-03-2004, 17:59
chętnie bym to zobaczył ale jestem z warszawy :(

enigma
05-03-2004, 18:08
Wsiadasz w ranny INTERCITY w Wawie, oglądasz ogród we Wrocku i wracasz popołudniowym :D

Karol Kaniewski
05-03-2004, 22:30
Ja bylem juz w tym ogrodzie ale dosyc dawno.
Ale w najbizszym czasie mam zamiar sie wybrac ponownie.

Slyszalem ze oni w tym ogrodzie podobno rosliny nawoza tylko BIOFLORINEM :!:

cvahoo
05-04-2004, 00:16
a gdzie ten ogród sie dokładnie znajduje ? Inaczej : jakim autobusem można tam dojechać z dworca pkp ?

enigma
05-04-2004, 05:58
O ile dobrze pamiętam to BIOFLORINem nawozą akwaria w ZOO, W botaniku z dobrze poinformowanych źródeł wiem że stsowane są tylko kulki gliniane.

Nie wiem jakim autobusem dojechać ale skorzystaj z internetowej mapy Wrocławia - http://www.wroclaw.pl/m/340 , musisz tam znaleźć ulicę Sienkiewicza 23 na której mieście się ogród, zaznaczyć opcję Przystanki autobusowe i Trasy autobusowe, wtedy zobaczysz jakie autobusy tam dojeżdżają i gdzie masz przystanki.

Jak już się tam zjawisz to liczę na wrażenie opisane na forum :D

wirek
05-04-2004, 07:15
Cvahoo, prosto spod dworca dojedziesz tramwajem 17, bodaj że 5 przystanków. Ale i na piechotę nie jest specjalnie daleko (po drodze Ostrów Tumski). Uświadomił mi Enigma, że dawno już nie byłem w Ogrodzie Botanicznym. Częściej bywam ostatnio w ich oddziale w Wojsławicach, ale to już zupełnie inna melodia. Byłem natomiast niedawno w Zoo wrocławskim i zdziwiło mnie, że w większości akwariów dominują sztuczne rośliny. Mam nadzieję, że w Ogrodzie Botanicznym nie będzie sztucznych rybek.

enigma
05-04-2004, 09:34
Ryby są rzecz jasna naturalne, nawet skalary widziałem jak ikre pielęgnowały :D

cvahoo
05-04-2004, 12:11
Jak już się tam zjawisz to liczę na wrażenie opisane na forum :D

Myśle że przy dobrym wietrze w ten weekend pojade do ogrodu i po powrocie postaram sie napisać kilka "ochów" i "achów" ;)

Jak mi jeszcze powiecie w jakich godzinach tam jest otwarte...
Na stronce Wrocka jest napisane że "od marca do listopada w godzinach od 8 do 18, szklarnie – od 10 do 17."
Codziennie ?

Może jeszcze są inne warte zwiedzenia miesjca(z akwariami) we Wrocławiu ? Najlepiej niefalego ogrodu.

enigma
05-04-2004, 13:28
Tak ogrod jest od 8 do 18, żeby dostać się do akwari musisz wykupić bilet na seans który jest co półgodziny od godziny 10. Najpierw jest tam ewolucja roślin i zwierząt od początku świata a później są do zwiedzania akwaria. Niedaleko od ogrodu to nie ma, ładne okazy ryb są w ZOO.

cvahoo
05-07-2004, 12:23
Mam nadzieje że jeszcze ktoś zagląda do tego wątka.
Jutro wybieram sie do ogrodu botanicznego i przy okazji wizyty we Wrocławiu chciałbym zapolować na krewetki amano. Jeśli wiecie Drodzy Wrocławianie gdzie mógłbym je znaleźć to bardzo prosze o info. Najlepiej jak by to był jakiś sklep niedaleko pkp albo ogrodu.

enigma
05-07-2004, 12:56
Więc tak ja bym podzownił do 2 sklepów:
(071)346-82-62 - sklep w Galerii Dominikańskiej
(071)783-19-30 - sklep w centrum Borek

Stosunkowo blisko ogrodu masz sklep, w którym są bardzo doświadczeni akwaryśi i nieraz też tam są krewetki (napewno taniej niż w ww sklepach).

Sklep Zoologiczny Jan Selinger, ul. J Narodowej 42/44

cvahoo
05-07-2004, 13:27
Dzięki za namiary, mają amanow galeri ale chyba sporo musza tam płacić za wynajem bo amano za 12 zł :shock: Przykładowo w Opolu moje 4 kupiłem za 5,5 zł a jak widziałem w AquaBoro za 9 to byłem zbulwersowany

enigma
05-07-2004, 13:48
Dzięki za namiary, mają amanow galeri ale chyba sporo musza tam płacić za wynajem bo amano za 12 zł :shock: Przykładowo w Opolu moje 4 kupiłem za 5,5 zł a jak widziałem w AquaBoro za 9 to byłem zbulwersowany

Napewno sporo płacą ale mają za co, bo sklep duży a lokalizacja świetna. Czekam na wrażenia z pobytu w Ogrodzie etc. :D

duch amazonki
05-10-2004, 21:07
Tak ogrod jest od 8 do 18, żeby dostać się do akwari musisz wykupić bilet na seans który jest co półgodziny od godziny 10. Najpierw jest tam ewolucja roślin i zwierząt od początku świata a później są do zwiedzania akwaria. Niedaleko od ogrodu to nie ma, ładne okazy ryb są w ZOO.

pozdrawiam powiedz mi czy te seanse są też w niedziele bo w ogrodzie botanicznym ostatni raz byłem w szkole na praktykach a od tego czasu to upłyneło wiele wody w odrze i napewno sie wiele pozmieniało za moich czasów to wstęp do akwa mieli tylko studenci i uczniowie

enigma
05-11-2004, 05:49
Napewno tak bo ja byłem 3 maja i wszystko było.