Zobacz pełną wersję : Jak to jest z ta zielenina????
Paddy West
05-02-2004, 20:21
Akwa zalane.Woda robi sie dobra, czas pomyslec o roslinkach.
Na razie mam kilka rzadkich kabomb co0 mi kumpel oddal na frajer ale nie o tym chcialem piosac.
Zanim zaczne kupowac rosliny-na poczatek jakies malo wymagajace(kabomby, mech, zabienice jakies, kryptorkorny ewentualnie, anubiasy...)
chcialem sie zaopatrzec w odpowiednie nawozy.Jaki zestaw polecacie zeby to fajnie roslo.Swietlowki bede mial typu aqua-glo najprawdopodobniej(nieb-czerw.) albo jakis tanszy odpowiednik.
Myslalem nad tabletkami jakimis i czyms w plynie.Ale co to ma byc????
podobno bardzo dobry jest TMG (Tropica Master Grow) no ale cena też wysoka
myślę że tabletki do podłoża to dobry pomysł, wkłada się i starcza na jakieś 2 tygodnie i wtedy bardzo dobrze użyźnia glebę, do tego jeszcze jakiś nawóz by się pewnie przydał w płynie czyli np. tmg, ferroactiv, plantamin, jak chcesz się trochę pobawić to kup symfonie złota (jest na allegro)
nawóz JBL Florapol służy do nowo zakładanych akwa i podobno działa 3 lata ale ile jest w tym prawdy to nie wiem
w www.zoosfera.pl mają spory wybór nawozów, zobacz w jakiej sa cenie
Paddy West
05-03-2004, 07:27
Dzieki.
Moze jakies sugestie co do obsady roslinnej(coby bylo ladnie i niezbyt hardcorowo z uprawa)...
Dzieki.
Moze jakies sugestie co do obsady roslinnej(coby bylo ladnie i niezbyt hardcorowo z uprawa)...
Ja bym dał jakieś żabienice i L. sessiliflore, wszytsko zależy jakie masz warunki bo jeżeli b. dobre to nie ma potrzeby sadzenia mało wymagających roślin :D
dla początkujących to jakieś anubiasy bo są mało wymagające
a chcesz mieć jakiś trawnik? bardzo ładnie wygląda
poszukaj sobie jakiś roślin (popatrz na zdjęcia w internecie i wybierz które Ci się podobają i mają małe wymagania)
kabomba karolińska bardzo dobrze wygląda w grupie i może się w niej ukryć narybek, niestety potrzebuje duzo światła ale możesz sobie kupić coś kabombowastego (podobnego do niej)
http://www.tropica.com/plant_print.asp
Paddy West
05-03-2004, 09:19
Szczerze powiedziawszy to ne wiem jakie mam warunki... :oops:
swiatla za malo na pewno(standardowe 2 x 18 na 112l).z czasem to zmiernie ale jeszcze nie teraz.
Szczerze powiedziawszy to ne wiem jakie mam warunki... :oops:
swiatla za malo na pewno(standardowe 2 x 18 na 112l)
No to rzyczywiście nie zawiele, nawet jak dasz kupę żworu to i tak Ci wyjdzie w okolicach 0,3 W/L. Jeżeli dysponujesz pewną znajomością angielskiego polecma CI stronę www.tropica.com . Tam w funkcji "advanced search" mozesz podać bardzo ogólne kryteria warunków wody(twarda/miękia, światła duzo/mało i niektóre które pozwolą Ci dobrać obsadę jak wyskość, kolor rosliny, szybkość wzrostu czy kontynent).
No i zacznij czytać DIY o pokrywach i przeróbkach i tak Cię to czeka, szkoda się potem rozczarowywać, no chyba że planujesz jakąś kamienną pustynię czy też inne malawi.....
Paddy West
05-03-2004, 13:30
Zdecydowanie nie planuje.Musze najpierw wymienic te standardowe dwie swietlkowki co mam na cos lepszego.A potem myslec o trzeciej.A ze z hajsem roznie wiec jeszcze troche.Na razie nie ma co zmarniec z braku swiatla wiec sie nie miartwie.
Co mozna ciekawego zalaczyc zamiast swietlowek hagena bo sa b.drogie???
Zeby miec fajny efekt i zeby rosly roslinki a ryby sie fajnie wybarwialy???
W temacie świetlówek mijaj szerokim łukiem sklepy akwarystyczne. polecam Castoramy, Pratiktery i przedwe wszystkim hurtownie sprzetu oświetleniowego. Tam popytaj o np. Osram Fluore (to dla roslin) i Phlipsy TLD seri 9XX. Dobór świetlówek w dużej mierze zależy od tego co chcesz mieć w baniaku ....no i jest to oczywiście kwestia gustu....
Paddy West
05-03-2004, 14:16
Chce miec ladnie :D
Generalnie zeby swiatlo nie bylo zbyt nachalne i jasne.Kumpel ma AquaGLO hagena i podobny efekt by mnie zadowolil(lekko fioletowe widmo)...
Kumpel ma AquaGLO hagena i podobny efekt by mnie zadowolil(lekko fioletowe widmo)...
Jak chcesz mieć to samo co kumpel w zbiorniku to ok. Jak nie proszę pokombinuj odwrotnie najpierwa zapotrzebowania....a potem równie ważny efekt wizualny. Znajdziesz złoty środek, wszyscy znajdują. O doborze świetlówek napisano już tyle, że napisanie tylko o produkcie, który wyszedł na rynek dzisiaj w nocy nie będzie plagiatem. Miłej lektury.
Paddy West
05-03-2004, 15:11
W sumie masz racje.Z tym ze jak sie ogarnac z taka iloscia roznych produktow.Przyjmijmy ze wymysle sobie jakas kabinacje i co dalej?Nie pojade do sklepu z baniakiem i nie bede podlaczal po kolei kazdej swietlowki.Moze Znasz jakis link do strony gdzie sa fotki z roznym oswietleniem lub cos takiego????
Znasz jakis link do strony gdzie sa fotki z roznym oswietleniem lub cos takiego????
www.aqua-web.org/users/saurama/index.htm
Paddy West
05-05-2004, 11:23
Wracajac do roslinek i ich nawozenia to kupilem Planta Gainer(czy jakos podobnie) - slyszalem ze jest dobry i tanszy od TMG...
I mam pytanie co do tych tabletek.Co wybra?
Terta Crypto?InitialSticks?Czy moze cos innego.
Czy mam zaczac nawozic zanim wsadze rosliny czy jak juz beda(poza tymi zdychajacymi kabombami albo kabombopodobnymi nic nie mam)???