Zobacz pełną wersję : Jak wyglada Ryukin?
Czy ktos mi moze powiedziec jak odroznic ryukina od welonki? Kupuje praktycznie kazdy okaz ryb pochodzacy z Chin lub Japonii... :) No i poluje na Ryukina... Tylko ze trudno odroznic go od zwyklego mieszanca... :/
Witam!
Z tego, co mi wiadomo najbardziej charakterystyczną cechą ryukina jest jego grzbiet: wygięty łukowato jakby na kształt garbu, w związku z czym płetwa grzbietowa trzyma się prosto i wysoko. Do tego zobaczysz u tej rybki drobny pyszczek oraz stosunkowo małą głowę w porównaniu do weloniastych płetw i pękatego brzuszka. Umaszczenie ryukin miewa różne: najczęściej wielokolorowe (łaciate) lub jaskrawoogniste, ale na to akurat reguły nie ma. Ja mam ryukina perłowego, choć nie jest to 100%-towy rasowiec...
Pozdrowionka!
Szukalam ryukina ale nigdzie nie moglam znalezc, chyba ze jest rzadkoscia. Moze w koncu uda mi sie go znalezc po polgodzinnym sleczeniu nad akwarium z welonkami w sklepie zoologicznym :)
Może i ryukin jest rzadkością... W Białymstoku rzeczywiście można go dostać tylko w jednym sklepie. Mam nadzieję, że w miarę jasno Ci odpowiedziałam. Zawsze jeszcze możesz się napatrzeć na ryukiny tu: http://images.google.pl/images?q=ryukin&hl=pl&lr=&sa=N&tab=wi :D
Powodzenia!