PDA

Zobacz pełną wersję : jak karmić?

artur12222
08-03-2005, 20:59
witam

karmię rybki zróżnicowanym pokarmem, codziennie kilka razy w ciagu dnia małymi porcjami. W chwili obecnej stosuję 5-6 różnych pokarmów.

Mam w związku z tym pytanie:
czy lepiej karmić codziennie przez cały dzień tym samym pokarmem,
czy lepiej w ciagu dnia podawać kilka razy po jednej porcji z każdego rodzaju pokarmu?

Może ktoś stosował obie te metody i ma jakieś uwagi.

pozdrawiam,
Artur

Obsada:
2 x brzanka rekinia
20 x neon inessa
10 x razbora klinowa
2 x pielegniczka Ramireza
4 x otosek

jojo_pix
08-03-2005, 21:29
ja swoim daje jesc wtedy jak mi sie przypomni...
warto różnicować raz zywy raz suchy , ryby same sobie tam zeruja po akwarium jesli zakupisz im karmidełko <koszt: ok 3zł> bedziesz móg wysypac troche jedzenia jak beda głodne to sobnie zjedza

mozesz tez karmic np. rano i wieczorem <w naturalnych warunkach ryby jedza wtedy jak sa głodne>

jojo_pix
08-04-2005, 23:24
metoda karmienia ryb małymi porcjami ale czesto raczej sie sprawdza?

jakei masz rybki?

jojo_pix
08-04-2005, 23:28
* nie zauwarzylam ...

czy przypadkiem rekinki czy nie zjadaja neonek?

Podlewa
08-05-2005, 08:39
bedziesz móg wysypac troche jedzenia jak beda głodne to sobnie zjedza

Nie mam słów :| . Od kiedy ty masz ryby ? Od wczoraj ? Nie wiesz o tym , ze ryby mogą jeść , jeść i jeść bez końca ? maja taki układ trawienny i taka szybką przemiane materii , ze gdybys wrzuciła im nawet 200 g pokarmu to one jedzac go w tym samym czasie wydalaly to co zjadly podczas tego "posiłku" ?

A teraz na temat:

Karmisz ryby dobrze , tak jak powinni się karmic , ale na twoim miejscu ograniczylbym ilosci "karmień" w ciagu dnia do 2-3 razy + niedzielna głodówka dla poprawienia stanu czystości twojego dna w zbiorniku ;) .

artur12222
08-05-2005, 09:13
brzanki rekinie to bardzo spokojne rybki :)
nie ruszają nawet małych neonków. nazwa jest myląca ;)
ponieważ mam dwie, zajmują się sobą i ignorują inne ryby. Ale ponieważ są skore do pływania, przepływając obok neonów czasem powodują że te ostatnie zbijają się w ławicę.

Na temat:
robię im głodówkę w sobotę. moje pytanie dotyczyło właściwie tylko tego, czy w ciągu dnia powinny jeść to samo, czy różne. Ale masz rację, że 2-3 karmienia wystarczą. Więc będę im podawał jedną karmę w ciągu dnia, za to inną każdego dnia.

pozdrawiam