PDA

Zobacz pełną wersję : i co zrobic gdy sie wytarły....

radykal
05-01-2004, 14:19
proporczykowce blekitne...elegancko w torfie...zlozyly ikre(pozatym wszedzie w akwarium) mam je moze od jakiegos miesiaca..a opne juz tak sie rozgoscily...tylko czym mam to wykarmic...czytalem ze wyleg potrwa jakies 2 tyg...ale co mam im podawac?? :?: :?: :wink:

radykal
05-02-2004, 14:33
czy nikt nie wie co moge podawac mlodym rybka.... :?: :wink: :?: :!:

Olo
05-02-2004, 17:02
Mnie nie zależało na efektywnym rozrodzie wiec w ogóle nie dokarmiałem narybku proporczykowców (ale z Kap Lopez) a i tak trochę było w stanie przeżyć i urosnąć (no i miałem dość spore 100l i przyzwoicie zarośnięte akwa) tzn albo żarły jakieś bezkręgowce albo to co rodzicom od pyska odpadło :lol:

radykal
05-02-2004, 17:17
mi raczej tez nie zalezy..ale nie chcail bym zeby padaly tak bezsensownie...a moje akwa nie jest zbytnio zarosniete...wogule to pisalo ze je dosc trodno rozmnozyc...a tu masz :lol: to chyba znaczy ze maja u mnie dobrze....dzieki za jakikolwiek odzew.....czakam na jeszcze

Olo
05-02-2004, 17:38
Spróbuj może jako ukrycie dla młodych wrzucić rogatka, wywłócznik, różdżycę itp pierzaste rośliny, w przeciwnym wypadku należy się raczej spodziewać, że rodzice zeżrą narybek i kwestia karmienia będzie nieistotna :D, bo jak rozumiem, to rozmnażają się w ogólnym?

radykal
05-03-2004, 10:47
wlasciwie to w tym ogulnym sa tylko p blekitne..a jak tylko beda chcialy sie ukryc to sie pochowaja...bo jest tam masa grot,grotek..mchu jawajskiego...ale nadal :roll: :cry: nie wiem czym mam karmic te mlode....hehe

Klayman
05-03-2004, 10:51
...wogule to pisalo ze je dosc trodno rozmnozyc...a tu masz :lol: to chyba znaczy ze maja u mnie dobrze....dzieki za jakikolwiek odzew.....czakam na jeszcze

Zlozenie ikry to jeszcze nie wszystko, pozniej najwiekszy problem jest z plesnieniem ikry, wychowem larw i wykarmieniem mlodych. Do samego tarla bardzo latwo doprowadzic. Slyszalem, ze dla mlodych proporczykowcow jednym z najlepszych pokarmow jest pyl wrotkowy oraz larwy solowca. Poza tym jakies zawiesiny. Nie powinno nastreczac Tobie to zbyt duzego klopotu.