PDA

Zobacz pełną wersję : Neritina - hodowla

Arrowb
07-29-2005, 12:54
witam,

zainteresowany tymi ślimakami poczytałem o nich, żeby pomoc innym zainteresowanym zamieszczam zebrane informacje w tym poście :D

-----------------------------------------------------------------------------

Gatunki z rodziny Neritidae to głownie gatunki słonowodne, ale kilka gatunków przystosowało się do życia w wodzie słonawej i słodkiej. Są to ślimaki o niezwykłej urody, a przy tym bardzo pożyteczne. Z natury są ogromnymi smakoszami wszelkiego rodzaju glonów, a przy tym zupełnie bezpieczne nawet dla bardzo delikatnych roślin. Mięczaki te występują w południowej Afryce.

Najczęściej dostępnymi gatunkami są:

Neritina natalensis
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/files/neritina_natalensis.jpg
Krzysztof Kijanowski

Neritina zebra
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/files/zebra2.jpg
Krzysztof Kijanowski

Warunki hodowli:

Temperatura: 22- 26°C

Parametry wody: ph moze oscylować w granicach 6-7,a twardość od wody miękkiej bo bardzo twardą, w akwarium tylko z tymi ślimakami możemy dodać do wody dodatkowo wapno (kosteczki sprzedawane dla żółwi czy ryb). Woda może być zarówno słonawa, jaki słodka.

Pożywienie: tylko i wyłącznie glony

Rozmnażanie: nie udało się jeszcze nikomu doporwadzić do wyhodowania z jajek ślimaków. Maja dość specyficzny system rozmnażania, normalny dla morskich stworzeń. Otóż z jajek lęgną się wolno pływające larwy. Jajka koloru białego składane są na kamieniach szybach i innych przedmiotach. Rosną wolno. Nie udało się ich odchodować w zbiornikach zarówno słonawo, jaki słodko -wodnych. Ale nie traćmy nadzieji:D. W zbiorniku hodowlanych należy używać filtrów gąbkowych, turbinowe mogą wciągać małe larwy. Ślimaki te są rozdzielno płciowe. Niemożność doczekania się potomstwa jest tez specyficzna zaleta tych ślimaków.

Są rewelacyjni mieszkańcy akwariów roślinnych i holendrów, mają same zalety: piękno oraz pożyteczność, a to nie zawsze szło w parze.

Umieszczajcie swoje spostrzeżenia z hodowli tym ślimaczków.

veronika_van_halen
07-29-2005, 15:45
Pożywienie: tylko i wyłącznie glony (????) mój chyba jadł suchą karmę...

rob1979
07-29-2005, 16:12
Nie powiedziałbym, że te piękne ślimaczki są idealne do akwariów roślinych i holenderskich. Jeśli faktycznie giną przy pH<7 a dodatkowo potrzebują twardej wody... to nie widzę ich w dopieszczonych akwariach roślinych... A może się mylę? Bo sam chciałbym trzymać takie ślicznoty w akwa ale niestety niskie pH mi nie pozwala...

Duch
07-29-2005, 16:20
Nie powiedziałbym, że te piękne ślimaczki są idealne do akwariów roślinych i holenderskich. Jeśli faktycznie giną przy pH<7 a dodatkowo potrzebują twardej wody...

Mój świetnie daje sobie radę przy KH 4 i pH w granicach 6.4-6.6 więc z tymi parametrami wody to przesada ;).

http://www.ghostaquascape.republika.pl/img/makro/m049.jpg

veronika_van_halen
07-29-2005, 16:54
Duchu, ślimak Ci zarósł :lol: Musisz sobie kupić drugiego, zeby mu muszle czyścił :D

rob1979
07-29-2005, 21:14
Piękne te ślimaki... po prostu rewelka...
Tylko gdzie ja je kupie!? Napewno nie w Tychach (patrz: mój opis :) )

Vincenzo
07-29-2005, 23:01
Piękne! Mam jedno akwa bez bocji i tam widzę miejsce dla takiego ślicznotka, tylko gdzie go kupić?..

Gregi
07-30-2005, 01:32
Tylko gdzie ja je kupie!? Napewno nie w Tychach (patrz: mój opis :) )

Może tu http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=19968&start=30

Arrowb
07-30-2005, 07:57
Mój świetnie daje sobie radę przy KH 4 i pH w granicach 6.4-6.6 więc z tymi parametrami wody to przesada ;).

a dlugo juz je masz ?

parametry te sa idealne dla wszytskich slodkowodnych mieczakow, pomacea tez sa trzymana w innych parametrach i zyja ...

Nie powiedziałbym, że te piękne ślimaczki są idealne do akwariów roślinych i holenderskich. Jeśli faktycznie giną przy pH<7 a dodatkowo potrzebują twardej wody... to nie widzę ich w dopieszczonych akwariach roślinych... A może się mylę? Bo sam chciałbym trzymać takie ślicznoty w akwa ale niestety niskie pH mi nie pozwala...

a kto napisal ze gina ? napisale ze nie powinno byc nizsze niz 7 a nie ze gina

Duch
07-30-2005, 08:24
pomacea tez sa trzymana w innych parametrach i zyja ...

To samo można powiedzieć o większości ryb w naszych akwariach.....myślę, że trudno byłoby znaleźć człowieka, który trzyma neony czerwone w takich warunkach w jakich pływają w naturze czyli pH poniżej 6 a nawet w granicach 4 ;).....a jednak rybki żyją (i co dziwne, to te z odłowu są wytrzymalsze i przystosowują się do wyższego pH :1:)

Co do ślimaka to mam go od 3tyg i nie widać żadnych śladów erozji, wręcz przeciwnie - zasklepiło mu się odtłuczenie na muszli. Znam ludzi, którzy trzymają te ślimaki już dosyć długo w wodzie o mniejszych twardościach.

Arrowb
07-30-2005, 09:05
witam,

co do ryb to samo chcialem napisac :D, tylko ze ryby nie musza budowac muszli ;]

Co do ślimaka to mam go od 3tyg i nie widać żadnych śladów erozji, wręcz przeciwnie - zasklepiło mu się odtłuczenie na muszli. Znam ludzi, którzy trzymają te ślimaki już dosyć długo w wodzie o mniejszych twardościach.

ciesze sie ze wyjasnila nam sie sprawa parametrow wody, chodzilo mi wlasnie o takie opinie bo infomracje zawarte w artykule pochodza glownie z tlumaczen angielskojezycznych stron, dzieki Waszym wypowiedzia bede mogl stale rozszerzac inforacje o nich

mozesz Krzysiek sie tez wypowie o parametrach w jakich trzyma swoje Neritin'ie :D

krzysiek_k1
07-30-2005, 12:51
Witam
Ja swoje ślimaki trzymam w wodzie pH 7,5 i TwO = 12 - to w zbiorniku w który jest tylko dla nich, natomiast mam też je w moim roślinnym 400L gdzie Ph=6,8-7,2 a TwO = 8. Oczywiście są one też w moim krewetkarium o podobnych parametrach jak czterysetka.
Czasem w dostawie trafiają się ciekawe sztuki
jednego z nich pewnie już widzieliście bo pokazywałem go na forum, ale foty drugiego to premiera
Pozdrawiam
Krzysiek

Tomasz Zawół
07-31-2005, 12:35
A co do korozij muszli. Tak to wygląda u mnie. Ph 6.8, KH 3-4, GH 8-10.

http://img344.imageshack.us/img344/7858/sz5filtered3gp.jpg (http://imageshack.us)

rob1979
07-31-2005, 20:08
A co do korozij muszli. Tak to wygląda u mnie. Ph 6.8, KH 3-4, GH 8-10.

To Neritina? czy ampularia?
Patrząc na to zdjęcie utwierdzam się w przekonaniu, że szkoda ryzykować życiem tych ślimaczków

Duch
07-31-2005, 20:18
To na zdjęciu to na 100% ampularia...niestety te ślimaki całkowicie nie nadają się do miękkiej wody. Pamiętam, że jak kiedyś czasowo przełowiłem ampulę do akwa z miękką wodą to zaczęła korodować po 4-5dniach.

rob1979
07-31-2005, 20:43
To na zdjęciu to na 100% ampularia...niestety te ślimaki całkowicie nie nadają się do miękkiej wody. Pamiętam, że jak kiedyś czasowo przełowiłem ampulę do akwa z miękką wodą to zaczęła korodować po 4-5dniach.

Bardzo mni etym postem ucieszyłeś :) Martwiłem się, że Neritina pożyje w moim akwa tak długo jak ampularia (czyli krótko) z uwagi na parametry wody... Ale skoro trzymałeś oba te ślimole w miękkiej wodzie a Neritiny nadal żyją to jest szansa, że u mnie będzie podobnie...
pozdrawiam

Tomasz Zawół
08-01-2005, 15:08
Sorki nie napisałem ale tak jest to ampularia. Przeżyła u mnie ok 3 miesiące ale wydaje mi się, że korozja zaczęła bardzo szybko postępować gdy przeszedłem na RO. Mimo to, że wodę preparuje przy pomocy PGPHM widocznie czegoś musi tam brakować.
A co do twojej Neritiny Duchu wydaje mi się, że 3 tygodnie to za mało czasu żeby cos powiedzieć. Zresztą czas pokaże :wink:

Michał Szymański
08-07-2005, 18:51
Mam pytanie odnośnie jaj neritin natalensis - jakie parametry musi być mieć woda w akwarium, żeby zaczęły składać jaja? Czy może chodzić o słabo zróżnicowany pokarm (gotowana marchewka, tabletki dla ryb, glony)?

Trzymam je w akwarium 14l razem z krewetkami tiwari (zdjęć nie umieszczam bo mam b. słabej jakości).
W wodzie są 2 łyżeczki soli niejodowanej, przy podmianie (30% co 2 tygodnie) dosypuję proporcjonalnie soli.
pH - 7,2
TwO - 11
TwW - 10

stiopan
10-20-2005, 15:51
Opinie co do parametrów wody są rożne. Neritiny potrzebują przede wszystkim korzenia a jescze lepiej kokosa, wtedy skaładają 1 mm
jajeczka wciśnięte w drewno

mikit
10-22-2005, 19:15
hmmm panowie. a może ktoś mi powie skąd mają dostawy do tych ślimorów. chętnie wygrzebałbym sobie kilka ładnych sztuk :P a tak na poważnie to też się zauroczyłem tymi ślimorami i mam zamiar na dniach dorzucić jednego dwa do krewetkarium na próbę

Jerzy
10-25-2005, 20:33
Czy Neritiny "dają nogę" z akwa? Może głupie pytanie ale jakoś swoich nie mogę namierzyć :?

stiopan
10-25-2005, 20:40
moje nie, ale faktem jest ze świetnie się "maskują"
P.S. ja jednego raz widziałem w kaskadzie, drugi (a może ten sam?) spacerował po deszczowni ale zawsze wracały do wody

mikit
10-26-2005, 11:37
wiem że mogą uciekać bo znajomy miał już taki przypadek i to chyba dwukrotnie

stiopan
10-26-2005, 12:09
ciekawe czym oddychał, to nie ampularia
smobójstwo u neritin? :D , chyba ze desperacja

Nevada
10-26-2005, 14:20
u mnie neritina przejawia swoją indywidulaność robiąc tak: na kilka dni wyłazi z akwa, siedzi na szybie przyssana na sucho, potem wraca grzecznie do akwarium. nic złego się nie dzieje, zawsze wraca.

Jak Cie kocha to wróci - się zwykło mawiać.

Jerzy
10-26-2005, 14:25
Jak Cie kocha to wróci - się zwykło mawiać.
Lepiej żeby kochały żarełko :lol:
Znalazły się łajzy jedne, a już myślałem że wróciły do poprzedniego właściciela.

Pawel73
11-24-2005, 09:46
Odgrzewam temat bo chcę coś podpowiedzieć.
Neritina gdy wychodzi nad powierzchnię wody to po to aby zbierać osad Ca z szyby, uzupełnia sobie niedobory wapnia.

Jerzy
11-24-2005, 10:08
Odgrzewam temat bo chcę coś podpowiedzieć.
Neritina gdy wychodzi nad powierzchnię wody to po to aby zbierać osad Ca z szyby, uzupełnia sobie niedobory wapnia.
Ta no to fajnie, bo jednak jedna wyszła i to na amen. Ostatnio robiłem "rewolucję" w akwa i nijak znaleźć nie mogę.

spayder
12-02-2005, 19:06
A czy ktoś widział te ślimaczki na giełdzie w Łodzi (w niedziele na satrcie)?

misiuniek1981
12-13-2005, 11:35
A czy ktoś widział te ślimaczki na giełdzie w Łodzi (w niedziele na satrcie)?

Nie. Ale widziałem je w Geant w sklepie zoologicznym na Włókniarzy.

Nevada
12-14-2005, 12:27
witojciez!

wczoraj podczas rozwałki w akwa, zauwazyłam, że z mojej neritiny została muszelka... woda była twarda, wszystko było okej... no może poza tym, że całymi dniami przesiadywała wyleziona na szybę. strąciłam ja do akwa... i zdechła. ile właściwie żyja u was neritiny?

aleksmar
03-07-2006, 08:16
Ja też miałam Neritinę, takiego superanckiego z rogami - Spiky 8)
Żył jakieś 3-4 miesiące, nie robił rewolucji glonowej, ale zjadał co trzeba.
Pewnego dnia ślimok znikł a po jakichś 2 tygodniach koło grzałki leżała już sama muszelka :cry: nawet się z nim nie pożegnałam..
Teraz mam tylko świderki, ampularie jakos tez zbyt długo nie gosciły u mnie i jak zdechły to STRASZNIE!! śmierdziały.. więc nie chcę meczyć kolejnych mięczków i później skazywać rybki na życie w smrodzie :?

LabeoErythus
03-29-2006, 17:39
Witam,
poruszę jeszcze raz temat ampularii. U mnie też ampularia ma muszelkę
o chropowatej powierzchni i żyje już jakiś rok.

Maxxxo
05-02-2006, 01:58
Witam,
poruszę jeszcze raz temat ampularii. U mnie też ampularia ma muszelkę
o chropowatej powierzchni i żyje już jakiś rok.
To wcale nie musi być to :wink:

matwasil
05-29-2006, 14:07
Moja neritina nie rusza sie juz od 2 dni. Czy ona zdechla, czy one tak maja :?:

Allex
05-30-2006, 08:46
Moja neritina nie rusza sie juz od 2 dni. Czy ona zdechla, czy one tak maja :?:
Nerityny są raczej aktywne. Jeżeli już 2 dzień leży w tym samym miejscu to prawdopodbnie jest chora (z powodu złych warunków wody, to się im zdarza często). Najpóźniej w ciągu tygodnia bez jedzenia zdechnie.

Krzysztof Czubacki
06-21-2006, 07:29
witam
mam w akwa 4 neritiny....było 6 ale dwie padły.... :( po 2 tygoniach.
ale moje pytanie dotyczy czy ktoś wie jak się rozmnaża nerityny. wczoraj zauwazyłem na korzeniach jakieś kropki....w pierwszym odruchu myślałem że to pleśń, czy coś podobnego, ale sprawdziłem szpilką że to coś jakby jaja...są białe wielkości troche mniejszej od łepka o zapałki, sa składane pojedyńczo, a nie w złożach i rozsiane po całym korzeniu... czy da się odchować jakieś maluchy :wink: czy komuś sie to udało?

niestety zdjęć nie mogę pokazać bo mam zasłaby aparat to takiego makro :(

Allex
06-21-2006, 08:00
Tak to są napewno kokony (http://perso.infonie.be/pomacea/nerioeu00.gif) z jajami. Wewnątrz nich znajduje się kilkadziesiąt małych jajeczek. Z nich wykluwają się wolnopływające larwy (u polskiego gatunku jedna larwa na kokon), które do całkowitego rozwoju wymagają wody o zasoleniu morskim. Z tego co wiem to chyba nikomu jeszcze nie udało się odchować młodych neritin ponieważ larwy są mikroskopijne i łatwo są wciagane przez filtr. Należałoby zaraz po wyklucie przenieśc je do zbiornika z wodą brakiczną a potem pełnomorską. Podobnie jak w przypadku niektórych krewetek jest to bardzo problematyczne rozmnażanie.

Krzysztof Czubacki
06-21-2006, 09:00
witaj Allex
eee....szkoda :( bo nie mam warunków by robic jeszcze jeden zbiornik..... jeszcze z solanką...a miałem nadzieje ;) ze moze coś się uda nic szkoda...ale dzięki allex za pomoc ;)

a moje kokony wygladają tak samo jak na zdjeciu w 100%

Maxxxo
07-01-2006, 10:42
A co jeżeli w akwa z bojkami (60 L) mam temp. 27-28 stopni? Wiem że optymalna temp. dla neritiny to 26stopni :?

Nevada
10-22-2006, 01:47
to jakie warunki są dla neritin szkodliwe? co dokładnie sprawia, że zaczynaja chorować? jak tego uniknąć?

ŻELKA
10-29-2006, 16:31
Mam pytanie, co robi ta różowawa ryba na zdjęciu pod ślimakiem na pierwszej stronie :shock:

Maxxxo
11-01-2006, 19:40
to jakie warunki są dla neritin szkodliwe? co dokładnie sprawia, że zaczynaja chorować? jak tego uniknąć?

U mnie neritina siedziała 2 dni w jednym miejscu gdy zaniedbałem podmianę wody (2 dni spóźnienia) po tej czynności od razu odrzyła <na szczęście> 8)

Gagatek
01-20-2007, 10:29
Witam . Czy ma ktoś może na zbyciu neritiny?

herbi
01-24-2007, 00:31
Witam
pragne sie pochwalic momi Neretinami :) 2 Zebry i 3 Red Onion. mam je juz ponad 2 miesiace. maja sie swietnie, sa ciekawskie, wszedzie wlaza, na szczescie poza akwa jeszcze nie byly i chyba jest im w nim dobrze bo dzis zauwazylem biale jednomilimetrowe kropeczki. Sa wszedzie. na kamykach, zwirku, szybie. naliczylem ok 40 juz :) w zasadzie trudno sie dziwic skoro od jakichs 2 tyg widywano je tu i owdzie 'na sobie' :) we wszystkich kombinacjach :)
jezeli ktos ma jakies materialy na temat warunkow hodowania mlodych, bylbym bardzo szczesliwy :) mam ochote sprobowac pozbierac te jajeczka. wiem tylko ze slona woda, ale przeciez nie chodzi o przelozenie ich do sloika i dodania kilku lyzek soli kuchennej (tzn mam w sklepie taka i nawet nazywa sie 'morska' - to zart jakby ktos nie zrozumial żaluzji :P ) dodam ze z akwarystyka slonowodna to ja nie mialem nigdy nic wspolnego )
http://img262.imageshack.us/img262/7309/dsc002039gm.jpg (http://imageshack.us)
zebra
http://img408.imageshack.us/img408/8361/dsc002061tw.jpg (http://imageshack.us)
red onion

herbi
01-24-2007, 00:34
Witam . Czy ma ktoś może na zbyciu neritiny?

Ja swoje kupilem od allegrowicza w krakowie. sam jestem z krakowa wiec osobiscie je odebralem. polecam te slimaki Gagatek :) a jak mi sie uda je rozmnozyc to masz u mnie jak w banku :)

Maxxxo
01-30-2007, 09:06
Jeszcze jedna mała uwaga odnośnie neretin: sr**ą jak najęte :?
50 % odchodów u mnie w 15 L robi jeden ślimak... Poza tym nie za dobrze czyści glony jak się powszechnie uważa.

Gagatek
01-30-2007, 18:47
jak mi sie uda je rozmnozyc to masz u mnie jak w banku :)

Trzymam za słowo :D

matka siedzi z tyłu
03-23-2007, 20:22
Witam :)

Chciałabym zapytać, czy w akwarium z samymi ślimakami neritina moga byc skałki granitowe?

MAFLO
04-06-2007, 07:43
Jeszcze jedna mała uwaga odnośnie neretin: sr**ą jak najęte :?
50 % odchodów u mnie w 15 L robi jeden ślimak... Poza tym nie za dobrze czyści glony jak się powszechnie uważa.

Odchody - owszem zgadzam się, ale tylko jak masz korzeń :) To wtedy walą takie klocki...

Co do zjadania glonów - 10 ampulari nie zjadło u mnie tyle zielenic przez mieisiąc, co jedna Netrina w ciągu popołudnia. Widać u mnie w akwarium jej smakują.

Maxxxo
04-13-2007, 18:57
Witam,

A czy ktoś miał problem z jajeczkami neritiny? Malutkie białe kropeczki w bardzo dużej ilości składane na szybach i elementach dekoracyjnych... Problem w tym że trudno zniszczyć choć jedno jajeczko, poza tym mój ślimak składał je nagminnie przynajmniej 2 razy w tygodniu. Tak jest z neritinami czy ja mam pecha? Tak BTW, pozbyłem się tego "jajcarza" ;)

Allex
04-13-2007, 19:09
http://www.hawaii.gov/dlnr/dar/images/hapawai2.jpg
http://perso.infonie.be/pomacea/nerioeu00.gif
To typowe, neritiny już tak mają. Ciesz się, że nie masz tak jak na pierwszym zdjęciu. :)

Maxxxo
04-14-2007, 10:56
Allex,-
A czy ślimaki z rodzaju Clithon, mają też takie jajeczkowe zapędy? Może wiesz. Chciałbym mieć jakiegoś ślimaka ale neritina=jajeczka a ampularia=wyrywanie delikatnych roślin. Poniżej fotka clithon'a:

Derwisz
05-11-2007, 20:45
Najpierw uwaga:
1. Już w sklepie można kupić lewą neritine.... przez 5-10 minut jak się nie rusza to ja bym nie brał. Nadziałem się już na to i żyły ledwo tydzień.
2. Moja neritina u mnie jest już jakieś 3 miesiące i sobie radzi nieźle... a glony żarła jak miałem ;) nie mam to wpierdziela marchewkę i podejrzewam że zdechłe, malutkie zbrojniki...
A teraz pytanie:
3. Czy neritiny albo jakieś ryby mogą składać czarne malutkie jajeczka na liściach rolin? Czy to może po prostu g....no?

Maxxxo
05-13-2007, 12:37
Z tego co wiem neritiny są bardzo proste w utrzymaniu [wielu akwarystów na starcie baniaka je wpuszcza] A o czarnych jajkach jeszcze nie słyszałem :p ale raczej napewno nie są od neritiny ponieważ one składają jasno białe jajeczka.

mayaca
05-10-2008, 03:46
Moje Neritiny doskonale radzą sobie w akwa roślinnym przy ph 6.4 i niskiej twardości.Zyją spokojnie od roku i nie widzę nic niepokojącego.Kupiłem je na Allegro od gościa z Tychów-wystawia je regularnie.Pozdrawiam.

krzysio.k1
11-25-2008, 09:34
Gdyby ktoś ze Śląska i Zagłębia chciał kupić Neritinki to wczoraj ja kupiłem w Czeladzi w M1 4 zeta za sztukę. Mój tygrysek w paski nazywa się Duduś i jak piszecie sra na potęgę ale mam nadzieję że pomoże mi w walce z zielenicami.