Zobacz pełną wersję : GLONY !!!!
overfell
04-29-2004, 20:07
HELP z glonami juz niewiem co mam robic wymieniam wode ok 20 % na tydzien kupilem preparat rzeciw glonom a mimo tego jest ich pełno najgorsze ze najwiecej na roslinkach :4:
akwarium 200 l
jezeli chcesz uzyskac pomoc to napisz cos wiecej o swoim akwa tj,jakie masz oswietlenie,ile godz dziennie,obsada ryb i roslin i jak znasz to wartosci wody.
pozdrawiam
overfell
04-29-2004, 22:32
obsada
2 glonajady
2 kiryski panda
2 opaczki
3 skalary
2 kakadu
2 ramirezki
4 mieczyki
3 glopiki
1 rekinek sumik
1 neonek :) reszta padla i jakies 2 tyg plywa sam
2 barwniaki
akwarium jest w scianie pomiedzy dwoma pokojami swiatlo swiece prawie caly dzien chyba 2x 30V standardowe w obudowie
Elo! Jedna z moich rad jest taka że najlepsze na glony co u mnie się sprawdziło są kosiareczki lub ampularie!
POzdrawiam!!!
Elo! Jedna z moich rad jest taka że najlepsze na glony co u mnie się sprawdziło są kosiareczki lub ampularie!
POzdrawiam!!!
To rozwiązanie które pomoze tylko na skutki, a nie na przyczyne tego iż powstają glony.
akwarium jest w scianie pomiedzy dwoma pokojami swiatlo swiece prawie caly dzien chyba 2x 30V standardowe w obudowie
Jest wielce prawdopobne ze to właśnie światło słoneczne powoduje wzrost glonów, poresztą 60 W na 200L to troche przycienko, aby rośliny szybciej rosły i wygrały walke z glonami...
kupilem preparat rzeciw glonom
Widzisz ten preparat się nadaje do..... A tylko roślinka pewnie zaszkodził, chemi mówimy STOP
Tak jak mówie trzeba coś zrobić z tym światłem, rób podmianke co np. 5 dni. poczytaj troszke a przyczynie powstawania glonów, spodro juz otym było pisane a forum a i w necie napewno coś znajdziesz.
i w necie napewno coś znajdziesz.
Święte słowa.
Stwierdzenie że "glony mnie atakują!!!!" jest porównywalne do pytania jak ryby rozmnożyć?" Kluczem do zgadki jest jakie> Pooglądaj tutaj www.glony.republika.pl i napisz co tam masz.
Jak napisał Mregal, jeżeli pada na nie bezpośrednio światło słoneczne to obstawiałbym to, ale sprawdź, zobaczymy.