PDA

Zobacz pełną wersję : Wzrost trofci

Wiesiek Bułkowski
07-21-2005, 22:48
Chciałem się od Was dowiedzieć jak szybko rosną?
Głównie chodzi mi o Ikola.
Gdzieś wyczytałem że potomstwo można od nich uzyskać, dopiero gdy mają półtora roku.
Gdzieś indziej znów spotkałem się z opinią, że już sześcio cm. samice noszą narybek.
Więc teraz nie wiem, bo z tego wynika że półtora roku rosną do 6cm.
Jak to naprawdę jest?
Pozdr...

timus
07-22-2005, 07:41
Cześć Wam! Moim zdaniem na pełne dojrzenie do macieżyństwa trofcie potrzebuja od roku do trzech lat. W zależności od odmiany. Najdłużej chyba "dorasta" Ilanga a najszybciej Bemba. Taka dojżałość zależy od wielu czynników jak akwarium,żywienie itp. Więc nie można tu podać i uogulnić że trofcie potrzebuja tyle a tyle czasy aby się rozmnażać. Rozmiar ryby nie musi iść w parze z dojżałością. Z wyniku złego karmienia i małego akwarium proces wzrostu może zostać zachamowany a ryba będzie się rozmnażała. Marcin

Podlewa
07-22-2005, 08:31
Jest to bardzo trafnie określone . Według mnie najwazniejszym czynnikiem jest pokarm . Z własnych obserwacji wywnioskowałem , ze tropheusy najszybciej "idą w góre" ;) po szpinaku i wnętrzu z groszków (czy jakos tak :P) , ale prosze równiez spróbowac żezuchy , która równiez skutkuje !

timus
07-22-2005, 09:56
To ciekawe co piszesz Podlewa o karmienu rzeżuchą . Ja nigdy nie podawałem moim trofciom tego. Napisz coś więcej. Jak im ja podajesz , jak przygotowujesz, no i jak długo ja stosujesz i jak często. Pozdrawiam Marcin

Podlewa
07-22-2005, 14:39
A wiec tak : rzezuche (sorry za blad wczesniej) sadzimy w najzwyklejszy sposob , na wate nasiona i zwulzamy ja . Po 3-4 dniach powinny być pierwsze kiełki , wówczas zaczynamy sianokosy nożyczkami badz czyms innym . Przed podaniem trzeba wypłukać . U mnie rybiany bardzo to lubią !

Wiesiek Bułkowski
07-23-2005, 07:43
Z tą rzeżuchą sprubuje.
Jeszcze co do samego wzrostu:
Mam akwa 450l a w nim tylko 12 szt ikoli + 3lelupki.
Te trofy to jeszcze narybek po jakieś 4cm.
Karmie starając się im urozmajcać jak najbardziej.
Więc za jaki czas (jak myślicie) dorosną do 10cm ?
Rozumie że mogą być jeszcze nie płodne, ale interesuje mnie sam wzrost.
Dzięki za odp. Pozdr...

wojtass_maniak
07-23-2005, 12:28
Moje maja okolo 11 miesiecy najwiekszy (dominant) ma kolo 7 cm a najmniejszy trofcio kolo 5cm. Tarla sie odbywaja juz dosyc czesto, samice nosza ale jeszcze zadna nie doniosla nawet 1 mlodzika:(

war3
08-06-2005, 21:47
w moim przypadku roznie to bywalo ale wiem ze jesli pokarm jest bogaty i urozaicany to trofki rosna szybciej niz na przyklad na samej spirulinie.
jak zaczynalem mialem same bemby i karmile je spirulina, kluskami, mrozonkami (nie za duzo) szpinakiem, asta color. na tym pokarmie rosly bardzo ladnie. w tej chwili kiedy praca nie pozwala na poswiecenie im tyle uwagi, karmie je sama spirulina i rzadko mrozonkami widze ze mlode bemby nie rosna tak szybko. ale porownujac je do masw krore jedza to samo widze ze te maswy rosna szybciej. a co do rozrodu to bywalo roznie mialem samice ktore rozmnazaly sie w wieku 8 miesiecy a mam takie ktore dopiero po 2 latach. maswy mam 1,5 roku i jeszcez sie nie rozmnazaly a sa wieksze niz bemby.