PDA

Zobacz pełną wersję : Roślinki marnieją - pomocy!

pynia
04-29-2004, 07:06
Ostatnio coś się zaczęło dziać złego w moim akwarium (opis w sygnaturce). Świetlówka jedna 15W (nowa belka na 2 świetlówki wraz z odbłyśnikami już gotowa, tylko podłączyć), nie nawożę CO2, parametry wody: Ph 7,0: NO3 15-20mg/l, TwO 18*, TwW 8*. Jakaś kranówka się ostatnio zrobiła twarda (Twardość taka jak w akwarium).
:arrow: Rośliny brązowieją, lisi ogon załkiem zbrunatniał i mało rośnie, w ogóle wszystkie rośliny przystopowały. A już rosły tak, że kabomby przycinałam nawet 2x w tygodniu...
:arrow: Na żabienicy, która jest po prostu piękna pojawiły się glony - prawdopodobnie nitkowate zielenice - liście wyglądają jakby miały 3-dniowy zielony zarost - wszystkie! Czy można to jakoś usunąć? Nie chcę jej wyrzucać!
:arrow: na szybie pojawiły się białawe kłaczki jakby waty wielkości łebka od szpilki - przypuszczam, że to jest wytrącony osad wapienny, zresztą przewody od grzałki i filtra i przyssawki są całe białe.
:arrow: za to na kamieniach i żwirku zagościły prawdopodobnie okrzemki - wszystko ma kolor czarnobrązowy (nie powiem, na żwirku mogłoby to zostać bo jest trochę za jasny)

Mam do podmiany wodę torfową 10l- wymoczony torf w kranówie przez 3 doby (Ph 5,0; NO3 5mg/l; TwO 8*; TwW 0*), tylko jest trochę mętna, nie chce się odstać, ale filtr to przemiele i będzie kryształ.
Czy poprawi sytuację podmiana ok 40% wody: 10l torfowej, 5l destylki, reszta kranówa?
Czy parametry za bardzo nie ulegną zmianie i czy rybciom to nie zaszkodzi?
Czy mogę wyjąć żabienicę i trochę podsuszyć? Podobno to pomaga.
Co jeszcze mogę zrobić, żeby pomóc mojemu baniaczkowi?
Czy jest sensowne nawożenie CO2 przy oświetleniu 2x 15W z odbłyśnikami i czy można wyliczyć zawartość CO2 (z Ph i Tw) przy wodzie z parametrami zmienionymi torfem?

pynia
05-04-2004, 08:22
Dzięki za liczne porady :? . Jakoś sama dałam radę. Uruchomiłam nowe oświetlenie, podmieniłam wodę z dodatkiem destylowanej i torfu. W niedzielę uruchomiłam bimbrownię - podawanie CO2 przez kostkę napowietrzającą. Niestety zrobiłam błąd i podawanie CO2 rozpoczęłam po południu, jednocześnie uruchomiłam deszczownicę. Efekt był taki, że w poniedziałek rano wszystkie rybki były przygazowane. Chyba to nie był niedostatek tlenu, bo pływały przy dnie, może zbyt duży skok Ph, o czym pomyślałam dopiero później i niestety nie zmierzyłam poziomu Ph. Samica ramireza unosiła się na boku, z trudnością oddychała, inne rybki trochę lepiej. Włączyłam maksymalne napowietrzanie i po kilku godzinach było lepiej, a samiczka ramireza pod wieczór zaczęła pływać normalnie. Jednak wszystkie rybki miały mniejszy apetyt. Czy to może mieć jakieś daleko idące skutki, czy jak rybka dojdzie do siebie to nie będzie konsekwencji na przyszłość?
Na roślinkach efekt widać, albo może mi się zdaje. Mianowicie "zarost" na żabienicy jakby poczerniał i "włoski" się pokręciły. Będę obserwować dalej.

pynia
05-06-2004, 08:15
Samiczka ramireza padła :cry: . To moja wina...

Duch
05-06-2004, 08:35
Co do podawania CO2 przy takim oświetleniu(2x15W) i litrarzu to IMO jest to jaknajbardziej uzasadbione. Rozpuszczanie CO2 za pomocą kamienia nie jest aż tak efektywne żeby zagazować ryby jednak skok TWW w dół mógł zwiększyć dyfuzję. Myślę, że przyczyną złej kondycji ryb był skok pH. Różnice parametrów wody do podmian są spore (zwłaszcza tej "wody torfowej"). Jak zmienia się pH, KH, GH w akwarium zaraz po podmianie? Nie napisałaś nic o nawożeniu :jaki nawóz, dawkowanie. Jeżeli masz nadal tylko 1x15W to jest to za słabe oświetlenie nawet dla średniowymagających roślin a dodatek torfu jeszcze bardziej obniża przepuszczalność światła przez wodę. Co do brązowienia roślin to czy jest to osad na liściach czy też tracą one kolor? Być może to okrzemki lub osad z torfu.

ps. Był dłuuuuuuuugi weekend więc większość grilowała, leżakowała i zbijała bąki :D .

pynia
05-06-2004, 09:19
Zamontowałam 2 świetlówkę 15W podmieniłam wodę 20% (5l wody destylowanej, kilka litrów wody torfowej, reszta kranówy) i i rozpoczęłam nawożenie CO2. Patametry wody po podmianie nie zmieniły się zbytnio: przed podmianą: Ph 7,0; TwO 18, TwW 8, NO3 10, a woda do podmiany: Ph 6,5, TwO 10, TwW 4, NO3 0. Tak więc parametry się za bardzo nie zmieniły.
Ale teraz widzę, że popełniłam duży błąd. Nastaw z drożdży zrobiłam rano, ale miałam problemy z nieszczelnością, musiałam dodatkowo kleić i tak naprawdę to do akwarium CO2 zaczęło docierać ok. godz 17. To imho stanowczo za późno i rośliny nie zdążyły zużyć tego.
We wtorek zrobiłam testy Ph: rano 6,8 (pomiędzy 6,5 a 7,0), wieczorem 6,5. Czy możliwe, żeby wieczorem Ph było niższe niż rano? Czy Ph na poziomie 6,5 w ogóle nie jest za niskie? Nie wiedziałam, co robić, więc dolałam trochę wody do butelki z zacierem, żeby nie bąblował tak często.
Roślinki już w poniedziałek po południu bąbelkowały, a kabomby całe były w brylantach :P (bańkach powietrza), jednak niewiele się ruszyły. Za to zdaje mi się, że mam nowe glony. Witajcie sinice! :twisted: Mech jawajski, kabomby obrosły ciemnozieloną pajęczyną, która bardzo łatwo daje się zdjąć z liści. No to mam już cały przegląd. Niech ktoś przyjdzie do mnie z aparatem cyfrowym to porobimy śliczne zdjęcia :9: :evil:
Mam BioFlorin, ale boję się go użyć, żeby glony nie miały pożywki. A roślinki blade, oj blade.

Duch
05-06-2004, 16:44
Szczerze powiedziawszy skoki parametrów wody po podmianie są spore. Zeszłaś z twardościami średnio o 50% podczas jednej podmiany (ja obecnie obniżyłem twardości o około 20-25% w ciągu dwóch podmian i zejdę do planowanych za jakieś 3tygodnie) więc możnaby w tym upatrywać przyczyn złego samopoczucia ryb. Co do pH to skok o 0,5 jest odczuwalny jako 5-krotne zwiększenie się kwasowości wody (jeżeli czegoś nie poplątałem :oops: ). Niższe pH wieczorem jest troche podejżane...albo nastąpiła jakaś niesamowita dyfuzja CO2 albo test jest do bani.

Co do sinic to hmm....pomaga 4-5dniowe zaciemnienie lub kuracja z erytromecyny. Ważne jest aby maksymalnie dużo sinic zebrać ręcznie i robić częste podmiany(nawet po 30% dziennie przez 3-4dni) .

pynia
05-07-2004, 08:12
Szczerze powiedziawszy skoki parametrów wody po podmianie są spore.
Napisałam, jakie parametry ma woda DO podmiany, a nie PO podmianie. Jak podmieniam do 20% wody, to naprawdę parametry mi się tak bardzo nie zmieniły.
Wczoraj podmieniłam znowu 10l wody przepuszczonej przez woreczki Aquafix TwO i TwW. Po przefiltrowaniu (2x bardzo powolnym) zmiana twardości o kilka stopni. Nie mogę woreczków zawiesić w akwarium, bo mam dodany torf, a czytałam że garbniki z torfu uszkadzają kationity i te nie nadają się do regeneracji. Dodałam AquaPlant B 5 ml.
Rośliny ruszyły, trawki wypuszczają codziennie rozłogi, wszystkie łodygowe puszczają odnóżki, nawet lisi ogon się ruszył. Mech cały obrośnięty sinicami wywaliłam, a kabomby i hemiantus całe wyczyściłam.
Parametry wody po podmianie: Ph 6,5 (trochę ponad); NO3 15; NO2 niemierzalne; TwO 18; TwW 6. Ciężko zmierzyć Ph jak skala jest co 0,5, a kolor pomiędzy 6,5 a 7,0.
Narazie nastawiam się na max oświetlanie i nawożenie CO2. Sinice wszystkie usunęłam, na pewno wrócą, ale nastawiam się na walkę rośliny kontra glony.
Tylko samiec ramireza taki smutny, chowa się za filtrem... chyba tęskni za partnerką...

Duch
05-07-2004, 08:59
Napisałam, jakie parametry ma woda DO podmiany, a nie PO podmianie.
Upsss :oops: ...faktycznie. Sorry Winetou :D