Zobacz pełną wersję : Pomocy poszukuje wszelkich informacji na temat BOJOWNIKA
Jestem poczatkująca do potęgi en-tej :( Moja córka dostała w prezencie bojownika i wie tylko ze mam go karmic raz dziennie, wode zmieniac jak najrzadziej (dodam ze mam go od połtora tygodnia i szkło jest juz zarosniete glonami) :(
Powiedzcie mi czy mam juz zminic wode jak sa glony?
czy moge go trzymac na oknie?
pozdr. marzena
Proszę skorzystać z opcji szukaj: bojownik, glony, podmiany wody.
Jest czytania na kilkanaście godzin, ale warto. - Jarek
Marcinus
07-21-2005, 12:41
Podaj jakieś dane odnośnie akwarium. Jeżeli jest to kula to od razu Ci powiem,że to bardzo złe rozwiązanie dla bojka i powinnaś kupić zwykłe 20l prostokątne akwarium.
Tak kula :( ale to byl prezent razem z rybka :(
A moze byc kwadratowe?[/list]
Marcinus
07-21-2005, 13:50
Jak najszybciej zmień tę kulę na normalne akwarium,może być kwadratowe. Jeżeli planujesz tylko trzymać tam bojka to powinno wystarczyć 20l,do tego trochę roślin,jakiś mały korzonek i bedzie dobrze.
Akwarium na oknie nie trzymaj,bo ciągle będą się tworzyły glony.Wodę podmieniaj raz na tydzień około 10-15%
Przestudiuj wątek: http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=20337
Wlasnie o prezencie - bojowniku:).
A takze zajrzyj na strone: http://w3.imm.org.pl/bird/bojownik.htm
Milego utrzymywania "boya" :wink:
Jeszcze raz dziękuje i mam jedno pytanko: bo tam sie tego nie znalazłam tzn
czy przez te glony musze jak naszybciej zmienic wode czy moge jeszcvze poczekac?
pozdr.
jaroslawp
07-21-2005, 18:30
Jeszcze raz dziękuje i mam jedno pytanko: bo tam sie tego nie znalazłam tzn
czy przez te glony musze jak naszybciej zmienic wode czy moge jeszcvze poczekac?
pozdr.
Akwarium musi dojrzeć ( temat do przeszukiwarki "dojrzewanie akwarium" ). W początkowym okresie dojrzewania pojawiają się glony. Potem, gdy rośliny wysokie "wystartują" w górę, glony powinny byćw odwrocie. Taka jest teoria. Ale, żeby to uzyskać to trzeba nauczyć się obsługiwać akwarium.
Glony trzeba usuwać, wodę podmieniać, np. co tydzień 10 - 20% objętości - to zmniejsza stężenie związków azotu i fosforu i glony nie mają "co jeść". I na razie bez nawozów da roślin.
Proponuję Ci "wrzucić" szybko rosnące rośliny do zbiornika, żeby odebrać pokarm glonom. Moczarka, nurzaniec, nadwódka.
Trochę to chaotycznie napisałem, ale to jest temat rzeka.
Trzeba szukać i czytać jak najwięcej.