PDA

Zobacz pełną wersję : [200]Azja

jackas
07-20-2005, 08:13
Uruchomiłem nowy baniaczek :P :P :P
200 literków - moje dotychczasowe marzenie :P
Obsada: bocja wspaniała x 5, labeo zielone x1, gurami mozajkowe x 4, gurami złote x 2, gurami niebieskie x 2. Planuję dodać jeszcze 2 szt gurami dwuplamistego ( już słyszę przycinki - wiem, że gurami złote, niebieskie i dwuplame to ten sam gatunek :wink: )
Co Wy na to? Myślałem jeszcze o kosiarkach ale nie wiem czy nie będzie za ciasno na dnie baniaka :?:

Marcinus
07-20-2005, 10:51
Moim zdaniem tych labiryntów już wystarczy,nie dokładałbym już do tego litrażu nic więcej.

jackas
07-20-2005, 10:58
Generalnie nie planuję dodawać nic więcej (oprócz tych 2 gurami)
Pytam tylko ewentualnie o kosiarki :?:

Marcinus
07-20-2005, 11:03
Kosiarki-tak; gurami-nie.

jackas
07-20-2005, 11:09
Uważasz że 10 szt gurami to za dużo na 200 litrowy baniak?

Marcinus
07-20-2005, 11:13
Uważam,że mogą być problemy,ale dużo też zależy od poszczególnych osobników.

jackas
07-20-2005, 11:20
No tak tu masz oczywiście rację. Pomyślę o tym jeszcze.
Natomiast co do kosiarek - nie będzie im za ciasno na dnie? Jak myślisz?

Marcinus
07-20-2005, 11:22
Kosiarki nie są rybami dennymi,więc nie będą przeszkadzać bocjom.

jackas
07-20-2005, 11:25
Dzięki za rady :lol:

lemano
07-20-2005, 15:40
Kosiarki są rybami które trzymają się blisko dna ale bocjom przeszkadzać nie będą, jest inny problem > labeo, prawdopodobnie zagoni kosiarki, te typy nie znoszą ryb z własnego gatunku.

lukas_Z
07-21-2005, 21:31
Ja w 240l baniaku trzymam 8 gurami (5 mozaikowych i 3 dwuplamiste złote). Ryby współżyją bardzo dobrze. Generalnie im gurami są starsze tym mniej agresywne. Wyjątkiem mogą być samce trichopterusów, dlatego trzymam tylko jednego samca. Planuję dokupić jeszcze 3 Trichogaster microlepis (gurami drobnołuski, tudzież księżycowy).

Olo
07-29-2005, 20:51
Ja bym się także bał utarczek labeo-bocja wspaniała, mogą go wkurzać czerwone ogonki :?

torpi
08-02-2005, 13:56
Ja bym się także bał utarczek labeo-bocja wspaniała, mogą go wkurzać czerwone ogonki :?

A co tu do rzeczy maja czerwone ogonki? Grubowargi sa agresywne w stosunku do osobnikow wlasnego gatunku. Zdaza sie, ze do osobnikow pokrewnych gatunkow (np. kosiarka) lub zblizonych ksztaltem.
Ja mam w swoim baniaku doroslego grubowarga zielonego ze stadkiem bocji wspanialych i akurat te ryby nigdy nie wchodzily sobie w droge. Zyja ze soba wrecz przykladnie zgodnie.
Zreszta bocje to nie ryby, ktore dadza sobie w kasze dmuchac :wink:

jackas
08-10-2006, 09:51
Witam wszystkich po długiej nieobecności.
Chciałbym podzielić się uwagami odnośnie mojego baniaka - może komuś się przyda :P
Co do obsady - tak jak pisałem w pierwszym poście było 10 szt gurami, 5 bocji wspaniałych, 1 labeo zielone i dołożyłem jeszcze 2 kosiarki. Baniak działał od końca lipca 2005. I wnioski:
- nie było żadnych "waśni" między labeo a kosiarkami i bocjami (oczywiście labeo miało kryjówkę na wyłączność, tak samo bocje)
- gurami żyły zgodnie, jedyny wyjątek oczywiście w okresie tarła
- parokrotnie gurami rozmnożyły się
- co do ewentualnego przerybienia - parametry wody były w normie; nie będę ukrywał jednak, że filtr był czyszczony relatywnie często
I to na tyle. Generalnie obsada fajna pod warunkiem, że gurami zdążyło urosnąć :D :D :D
Jak pewnie zauważyliście piszę w czasie przeszłym :( Niestety w trakcie tegorocznego urlopu z niejasnych dla mnie powodów stanął filtr a że na dworze było ponad 30 stopni, w mieszkaniu nikogo, a siostra zaglądała co kilka dni.... Resztę dopowiedzcie sobie sami. Generalnie - zostało 8 gurami.
Teraz zastanawiam się co zmienić w obsadzie. Napewno będą (bo są) gurami, napewno bocje. A co poradzilibyście jeszcze? Chodzi mi chyba o ryby pływające w toni. No i oczywiście - Azja :lol:
Proszę o ewentualne propozycje.

szymonw
08-10-2006, 12:58
proponuję:

1. sumik szklisty kryptopterus minor ale musiałbyś karmić pokarmem żywym, niechętnie wcina pokarm suchy i mrożony - ilośc do 10 szt.

lub nawet bardziej

2. razbora czerwonopręga rasbora pauciferporata - 6- 8 sztuk

Honker
08-10-2006, 17:46
ja bym proponował prętniki karłowate, samca bojownika, ew. prętniki morelowe.

szymonw
08-10-2006, 22:07
ja bym proponował prętniki karłowate, samca bojownika, ew. prętniki morelowe.

nigdy w życiu jeśli mają być gurami - zbyt dużo ryb terytorialnych :!: przewiduje kłopoty

jackas
08-11-2006, 06:27
Prętniki do baniaka z 9 dużymi gurami? Pozwolę sobie nie zgodzić się z kolegą.
Czy w grę wchodzą tylko razbory? A gdyby tam wpuścić kardynałki?
Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?

Tilia
08-12-2006, 09:07
a może titejki (brzanki wysmkłe)? łagodne, eleganckie, efektowne w grupie :) no i lubią wyższe temperatury, kardynałki wolą niższe niż labirynty

jackas
08-16-2006, 19:59
O temperaturze dla kardynałków już wiem - trochę niedoczytałem :oops:
Dołożyłem jeszcze bojowniki: 1+2

W tej chwili obsada jest taka:
- 3 gurami mozaikowe
- 2 gurami dwuplame
- 3 gurami mozajkowe
- 1 gurami złote
- bojowniki 1+2
- 4 bocje wspaniała
- 2 kiryśniki czarnoplame