Zobacz pełną wersję : Równoczesna wymiana świetłówek ? Do Ducha i nie tylko...
Duchu napisałes w któryms poście że nie powinno się wymieniać równocześnie świetlówek bo to grozi wysypem glonów. Jaki odstęp czasowy w takim razie należałoby zachować?
Własnie wczoraj nabyłam pierwszą "porządną" ;) świetlówkę Power Glo (zbiornik 112 l),jestem pod dużym wrażeniem i chciałabym już nastęną :D. Tylko jeszcze za bardzo nie wiem jaką i ile mam czekać zeby nie "zaglonować" akwarium :D
Może poczekaj ze dwa tygodnie i obserwój. Jeżeli przez ten czas niezauważysz niepokojących zmian to wymień następną. Ja znowu nie jestem jakimś tam ekspertem akwarystycznym :wink: :oops:....kilka razy o tym czytałem więc przyjełem na wiarę, że tak ma być :D . Sam obecnie zmagam się z wysypem glonów(nitki, krasnorosty, początki zielenic a wcześniej sinice :evil: ) po restarcie zbiornika a jeszcze wyjeżdżam na tydzień i boję się tego co zastanę po powrocie :?
Dzięki :), w takim razie poczekam, choć łapy świerzbią żeby zmienić. Po prostu nie spodziewałam się że jest aż tak ogromna różnica w wyglądzie akwarium.
Masz rację, akwarystyka uczy cierpliwości... :D
Rosliny przyzwyczaja sie do barwy i natezenia swiatla. U mnie np. w jednym miejscu kabomby nie chcialy rosnac po przesadzeniu w inne miejsce rosly.
Nie widzę sensu kupowania "świetlówek akwarystycznych" typu xx-glo. Za cene 2 takich mozna kupic 3 rownie dobre philipsy czy osramy i jeszcze starczy na zamontowanie 1 belki :) Świetlówki o zastosowaniu przemysłowym (daylighty) mają też znacznie większą trwałość
Jacek Pawłowski
04-28-2004, 21:04
Witam
Ja wymieniam wszystkie naraz i rośliny rosna.
Zadnych inwazji glonów nigdy nie obserwowałem z tego powodu,a wymienialem tak juz 3 razy.
odnosnie hagena to polecam wstrzemiezliwosc nie dosc ze sa bardzo drogie to jeszcze stosunkowo krotkozywotne. ja tez raz kupilem aquaglo ale wiecej tego nie zrobie po prostu sa za drogie. jesli bardzo zalezy ci na fajowym wygladzie zkaw jakies ciekawe poswaity zastanow sie na swietlowkami sylvania sa sporo tansze i sa rownie dobre lub narva. osobiscie nie mam zamiaru wydawac wiecej niz jakies 25 pln na swietlowke wiec pozostane raczej przy specjalistycznych philipsach i osramach typu TLD 840, czy TLD 965. jakosciowa sa to bardzo dobre swietlowki i jesli chodzi o ilosc luxow to przewyzszaja hagena. co ciekawe kiedys dogrzebalem sie do watku trwalosci swietlowek philipsa i wynikalo z niego ze po roku philpsy traca jasnośc rzędu kilku procent a hagen zaleca wymiane swietlowek co 8 miesiecy wiec dla mnie w polskich realiach stosowanie sie do zalecen producenta oznacza dziure budżetową w domowej kasie :( dlatego radze sie zastanowic. drogie nie znaczy dlugowieczne.
na zakonczenie chcialem dodac ze swietlowki hagena sa bardzo dobre i np w malawi gdzie nie potrzebujemy duzej ilosci swiatla liczy sie wrazenie to hagen ma swoja racje bytu. jednak ich koszt sprawia ze stosowanie ich robi sie duzym problemem szczegolnie w akwariach roslinnych.
na zakonczenie ciekawy link odnosnie widm swielowek:
http://www.aqua-web.org/users/saurama/index.htm
czesc osob go zna ale nie zaszkodzi przypomniec.
Paddy West
05-02-2004, 14:02
Czyli co dokladnie polecacie do akwa(tez mam 112l).Chodzi mi o nazwe swietlowki.Mam miejsce na 2x18w.Bede musuial to zmodernizowac ale to za jakis czas.Co zainstalowac zeby mic efekt widma taki jak aquaGlo(kumpel ma i mi sie bardzi podoba) a droga jakas inna moze??/Jakie polaczenia sa dobre.Interesuje mnie efekt zeby w akwa nie bylo jak na sacharze w polodnie...