PDA

Zobacz pełną wersję : kompedium wiedzy o złoty rybkach - wydanie drugie poprawione

Nevada
07-17-2005, 17:04
Zabieram to, co wniosłam. Mogę przy okazji zostać wyrzucona z forum? Nie chcę już tu przebywać.

veronika_van_halen
07-17-2005, 17:34
Dymorfizm płciowy – samce mają na głowie i płetwach piersiowych wysypkę tarłową, wyglądającą z grubsza jak ospa rybia.

No to z tym sie nie bardzo moge zgodzić, trzeba by było dodać ze wysypka tarłowa występuje u samców tylko podczas tarła (chociaż niby wynika z nazwy, ale niedoświadczony akwarysta może nie wiedzieć o co chodzi ;) ), w pozostałym okresie nie da sie rozróżnić płci rybek.

Raffy
07-17-2005, 17:42
po 1. Welon nie rosnie do 20cm, zwykle 8-13cm, mniejsze rasy nie przekraczają 9cm ;) a czasami rosną z nich kolosy do 30cm. Im wysmuklejszy welon i z pojedyncza pletwa ogonową wiekszy bedzie.

veronika_van_halen
07-17-2005, 17:48
Raffy, jak to nie rosną?? Może jakieś rasowe nie rosną, ale jeżeli zwykłe złote rybki mają dobre warunki rosną z nich takie wielkie, żylaste krowy ze aż sie brzydkie robią :P Kiedyś widziałam w sklepie zoologicznym welona, który pływał z dorosłymi pawiookimi i był prawie ich wielkości :shock:

Raffy
07-17-2005, 17:53
a ja mam właśnie zwykłą złotą rybkę :F poza nim są 2 inne i niedługo 2 kolejne od babci :P nie no, kolegi raptem w 200L urosła do 10cm.

Nevada
07-17-2005, 18:12
uzupełnienie: 20 centymetrów odnosi się do złotej rybki formy podstawowej - jest to rybka wyglądająca jak karaś, tylko, że pomarańczowa. dopiero ona dała początek hodowli różnych ozdobnych potworków i nie tylko.

Raffy
07-17-2005, 18:30
i juz wszystko jasne ;)

Kesi
07-17-2005, 21:57
:arrow: http://karasie.fm.interia.pl/ zapraszam na moją stronkę :D

Nevada
07-18-2005, 11:12
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=20257

myslę, że ten link tu pasuje... to moim zdanie już są potwory, nie rybki!

( a w moim akwa pływają orandy :wink: )

Nevada
07-18-2005, 11:15
postaram się uaktualnić topic o charakterystyki poszczególnych odmian. byłabym wdzięczna za Waszą pomoc...

rumcajs
07-18-2005, 12:10
http://www.goldfishconnection.com/auction/gallery.php JAKIE TO OBRZYDLIWE! :shock:
:?
Moim zdaniem opisywanie odmian jest niepotrzebne. Co najwyzej te kilka wygladajacych naturalnie.

Jacek6111
07-18-2005, 14:38
Popatrzcie na tą rybkę, to jest dopiero obrzydliwośc

veronika_van_halen
07-18-2005, 16:26
Pyzatek... Zawsze jak widziałam te rybki w sklepach to leżały na dnie akwa... to workowate "coś" utrudnia im chyba bardzo pływanie :/ :(

Nevada
07-18-2005, 18:15
rany boskie...

ich do sądu podać za niszczenie rybek!

podobne zdjęcia widziałam w topicu o chorobach ryb..

Nevada
07-18-2005, 18:17
AHA~!

bonus: dowiedziałam się, że złote rybki znakomicie czują się w przedziale 15 - 25 stopni. Na ile to prawdziwe - do końca nie wiadomo.

veronika_van_halen
07-18-2005, 18:34
Nevada, niebzardzo, 25* to za dużo, raczej 10-20* :) A nawet niektóre źródła podają ze 5-20, ale jak w warunkach domowych uzyskać tmp 5 czy 10*??

Nevada
07-19-2005, 14:26
no właśnie... to jest praktycznie niemożliwe, chyba, że ktoś ma w domu chłodne pomieszczenie. Jednak jeśli ktoś w domu ma chłodne pomieszczenie, to wtedy jest to piwnica, albo spiżarka.

Nevada
07-22-2005, 13:56
Aha - nowe info. Tak mi do głowy przyszło, i to by sie potwierdziło z moich obserwacji, że w ciągu roku karasie maja dwa cykle:
pierwszy zimowy - niska temp. ---> nic nie robia, powoli pływają, niska przemiana materii
drugi letni - wysoka temp. ---> pływają jak szalone, przemiana materii na maxa idzie, chcą sie rozmażać i w ogóle...

czyli może nie jest tak źle z nimi?

rumcajs
07-22-2005, 14:32
Nevada: zeby nie pisac dwoch postow - jeden pod drugim - mozna edytować.

Co do temperatur, to 18-22 stopnie C, wiec chlodna, bez grzalki, podobnie jak danio, kardynałki, brzanki i inne z Azji, z rzek.

Nevada
07-24-2005, 14:17
Chyba tak zrobię, a jak zedytuję, to może usuniecie moje stare? Chcę w każdym razie dodac jeszcze kilka nowych info! ( a opcji edit słabo się jeszcze znałam...)

moonisia
07-27-2005, 13:30
z tą temp. to ośmielę się nie do końca z wami zgodzić.Zasadniczo macie rację, jednakzakres wytrzymałości termicznych danego osbnika zależy od warunków w jakich był wychowywany. Ponieważ w wyższych temp. narybek rośnie szybciej, wiekszość hodowców stosuje wodę stosunkowo ciepłą(20-25 stopni). Tak więc młode rybki przyzwyczajają się do ciepłej wody i wpuszczone do chłodniejszej doznają szoku termicznego i stają się podatne na różne choroby. Jeżeli więc chcemy trzymać rybki w niżsej tmp. musimy je stopniowo przyzwyczjać. Zaleca sie ponadto, aby temp. w okresie letnimbyła nieco wyższa(20-25), zas zima niższa (15-18) jest to szczególnie istotne jeżeli chcemy wiosną doprowadzić ryby do tarła.
jeżeli chodzi o rozmiary to:Ryukin dorasta do 20cm,oranda 16-25cm,ranchu20cm,suihogon18-20cm,demekin20cm,nankin12cm
Samam mam taka duza 20 cm rybcie :)

Nevada
07-27-2005, 14:08
Dzięki za info - odnośnie temp - chciałam to właśnie przekazać - chyba że mi sie nie udało...
odnośnie odmian - no właśnie... nie wiem! jestem totalnie zielona jesli chodzi o rasowe osobniki...

a tak w ogóle to masz śliczny emblemat - Alitka z mangi rządzi!!!

jesli możesz podac źródło, skąd wiesz o tych różnych odmianach - byłabym baaaaaardzo wdzięczna!

moonisia
07-27-2005, 18:52
Wiadomości te uzyskałam z "magazynu akwarium" nr 10/2004 jest tam wielki artukuł dotyczący ras złotych rybek
zapomniałam jeszcze dopisać ,że Sinschurin i Chotengan osiąga długość 15cm
hmm tak sobie pomyślałam , że może opisze w oparciu o ten artykuł poszczególne gatunki skoro to ma być kompedium wiedzy o złotych rybkach, to mogą się przydać takie informacje :)
To wiec tak:
Ryukin-welon , czyli najpopularniejsza w Europie odmiana złotej rybki tak, jak już napisałam osiąga długość do 20 cm. Ma masywne , silnie wygrzbiecone i wybrzuszone ciało. Cechą rozpoznawczą są silnie wydłużone płetwy, szczególnie zaś piękna podwójna płetwa ogonowa. Im jest ona dłuższa w stosunku do tułowia tym lepiej. Zwykle najpiękniejsza staje się w 3-4 roku życia.U rasowych egzemplarzy płetwa grzbietowa powinna być noszona wyprostowana pionowo, zaś nasada płetwy ogonowej widocznie pogrubiona. Ubarwienie może być bardzo różne. Spotykane sa welony czerwone, biało-czerwone ,calico( conajmniej dwubarwne z szaroczarnymcętkowaniem), brązowe,czarne itp. Najcenniejsze są okazy czerwone z białymi lub kremowymi plamami. Powinna być hodowana oddzielnie, ew. zinnymi wolno pływającymi złotymi rybkami.

Demekin(teleskop) w zasadzie jest bardzo podobny do Ryukina , choć ciało powinno byc troche bardziej masywniejsze z pękatym , jakby rozdętym brzuszkiem. Podstawowa cecha odróżniająca Demekina od Ryukina sa oczy. Guzki te zaczynają sie kształtować między 3 a 6 miesiącem życia ryb, zaś ich pełny rozwój kończy się około 3 roku życia. Bardzo rzadko zdarza się , aby obydwie gałki oczne miały taki sam kształt. W pełni symetrycznie rozwinięte okazy bywają szczególnie cenione i poszukiwane. Oczy te są jednak bardzo wrażliwnie, nie należy więc hodować ich z innymi rybami. Najczęściej spotykane formy barwne to czerwona, calico, czarna i szcególnie piękna moim zdaniem panda. Sama posiadałam czarnego, który zmienił kolor na złoty :)

Oranda posiada ciało krępe, lekko owalne z delikanie wygrzbieconym grzbietem oraz okrągłym , wypukłym brzuszkiem. Głowe ma pokrytą z wierzchu bąbelkowatymi naroślami, osobiście uważam , że nie jest to zbyt atrakcyjne, jednak ma swoich miłośników. Do szcególnie chętnie kupowanych należy oranda zwana czerwonym kapturkiem. Inne odmiany barwne to calico, czerwona, "stalowa", "czekoladowa". Głowy , podobnie jak oczy teleskopów sa wrażliwe na urazy. Akwarium powinno być pozbawione przedmiotów o ostrych krawędziach

Nankin(jajoryb) są to jedne z najbardziej groteskowo wyglądających złotych rybek. Wskutek długotrwałej selekcji ich ciała stały się owalne , jajowate, z mięsistą, grubą nasadą stosunkowo krótkiej i małej płetwy ogonowej. Cechą charakterystyczna jest brak płetwy grzbietowej. Wyróżnia się kilka form barwnych: calico, o krwisto czerwonych pokrywach skrzelowychi nasadach płetw oraz różowych płetwach. Nankiny należą do wyjątkowo wrażliwych ryb. Najlepiej pielęgnować je w oddzielnych zbiornikachz czystą, regularnie odkażaną wodą. należy strzec je przed infekcjamioraz karmić pokarmami o bardzo wysokiej jakości.

Ranchu- lwia główka ciało beczkowate , z silnie wydętym brzuszkiem i łagodnie zaokrąglonym grzbietem. Główną cecha rozpoznawczą ranchu jest głowa : krótka, szeroka w całoście pokryta koralikowatymi naroślami tworzącymi "lwią grzywę". Narośla te pojawiają się stosunkowo późno bo pod koniec 2 roku życia i rosna nieprzerwanie aż do śmierci ryby.Najbardziej rasowe osobniki maja pkryte nie tylko głowy ale i karki. Jak łatwo sie domyślić są wrażliwe na uszkodzenia.Odmiany barwne to czerwona, biało-czerwona,czarna, czarno-czerwona, itp.

Chinschurin/sinschurin-perłołuska bardzo przypomina ryukina, jednak wyróżniającą ja cechą są dekoracyjnie wydęte łuski. Na każdej znich znajduje się guzek przypominający przepołowioną perłę, co sprawia, że ryba wygląda jakby nosiła zbroję. Łuski te sa bardzo wrażliwe nie wolno brać tych ryb do reki, ponieważ łuski bardzołatwo odpadaja a na ich miejscu wyrastają już zwyczajne, pozbawione perłowej wypukłości.

Suihogon-pyzatka ma ciało wydłużone stosunkowo smukłe, pozbawiona jest płetwy grzbietowej. Charakterystyczną cecha są oczy-umiejscowione na czubku głowyi skierowane prosto do góry. Pod każdym okiem występuje duży balonowy pęcherz wypełniony płynem.Najczęściej spotykane jest ubarwienie pomarańczowe z białymi końcówkami płetw. Ze względu na ich delikatność nie można ich trzymać z innymi rybami.

Chotengan-nieowid bardzo podobna do pyzatki. W zasadzie nie rózni się od niej kształtem i ubarwieniem ciała. Innaczej zbudowane są tylko oczy. Zamiast wypełnionych płynem balonów otacza je silnie rozrośnięta skóra, oglądanie ryby od góry sprawia wrażenie jakby nosiła okulary.

Jak widać są to bardzo ciekawe rybki szkoda tylko,że 99,9% okazów pływających w sklepowych zbiornikach z rasowością nie mają nic wspólnego. Prawdziwie rasowych "rodzi sie" bardzo mało, pozostałe to odrzuty z hodowli, które trafiają do naszych sklepów i są sprzedawane za kilka czy kilkanaście zł, tymczasem "prawdziwe" w pełni rasowe złote rybki osiągają bardzo wysoki ceny (300- 750 $) i chociażbez problemów można sprowadzić je do Polski, rzadko który importer się na to decyduje.

Mam nadzieje, że przyda sie mój opis złotych rybciów :)

Nevada Alita faktycznie rządzi hehe :)

Nevada
07-28-2005, 10:55
oj ,przyda się! tego mi brakowało w kompendium o karasiach! Dzięki!

Ardnaskela
08-08-2005, 22:21
Opis boski, szkoda że nie ma zdjęć, ale może z czasem :)

Nevada
08-09-2005, 14:32
Mysle, że zdjęcia sa niepotrzebne - przeciez można wpisac jedną z nazw odmian podana przez Moonisię, i na googlu sprawdzić grafikę... z tego co wiem to nadmiar zdjęc zasmieca forum :)

moonisia
08-10-2005, 20:41
witam cieszę się, że opis się podoba i przydaje .A co do zdjęć to faktycznie wszytkie można znaleść w google w grafice , sama osobiscie sprawdzałam :)
pozdrowienia dla wszystkich

Uba86
11-16-2005, 21:33
Przy moich rybkach przy temp przekraczającej 25 próbują one zawędrować poza akwarium albo siedzą na dnie i ledwo się ruszają. rzecz jasna nie mma takiej temp u akwa. z welonkami i karasiami, ale kiedyś mi sięzdarzyło. dlatego zgadzam się z Nevadą.19-20 stopni to idealna temp. dla welonek i karasi. Według mnie :)

pyrchla
12-04-2005, 22:53
Problem tylko w tym, ze nie zawsze uda sie utrzymac taka temperature. Jak np. w mieszkaniu jest 22-23, a w lecie jeszcze wiecej to juz niestety jest problem z obnizeniem temp. w akwa.

Napcia
03-12-2006, 15:34
Wiesz co?Welonki żyją od 8 do 20 stopni C.To potwierdzają badania naukowców w Chinach.Tam żyją welony.

Nevada
03-26-2006, 11:52
Hejka, widze, ze stary watek zostal odswiezony...

Tym razem i ja zaktualizuje go nabijajac sobie przy okazji posta, bo odkad zrobil sie rygor na forum juz nie tak latwo jest mi spamowac. ale niemniej staram sie jak moge.

dzis dodam linki, ktore zasilaja tez moje forum (autoreklama w moim podpisie, wiec nie bede sie chwalic dodatkowo) i te linki bardzo pomagaja w poznawaniu welonek...

www.goldfishparadise.com - najwieksza sekta goldfishowa chyba, cala skarbnica wiedzy, jedynie dla dwujezycznych, ale naprawde warto. i cala masa swietnych zdjec !!!!

www.elgoldfish.com - sporo fajnych tapetek z karasiami +hiszpansko jezyczne bardzo madre teksty - swietna stronka

http://www.akwarium.prx.pl/adv/karasie_ozdobne.htm to jest bardzo fajny artykul.

oczywiscie siec jest pelna wspanialych stronek karasiowych, a te polecam bo sa fajne i madre.

LabeoErythus
03-29-2006, 17:45
Witam,
moja mama (przy mojej pomocy) choduje od trzecz lat welonki w kuli 10l i:
1.Są zdrowe, żwawe i rzeczywiście rozpoznają mnie i mamę;
2.Jedna z welonek ma trzy lata, druga półtora, trzecia padła mi po roku:(;
3.Mam żwirek i plastikowe roślinki w kuli.

Nevada
04-07-2006, 16:47
Witam,

a ty se jaja robisz czy chcesz, żeby Cię tu zaraz wszyscy urzytkownicy zgnoili? Przeczytaj sobie ten tekst co go napisałam w koprodukcji z innymi wspaniałymi akwarystami którzy chcą dla rybek jak najlepiej, nawróć się i nie grzesz więcej, dobrze?

pyrchla
04-12-2006, 11:15
Faktycznie chyba jaja sobie robi :-(

Kiba
04-12-2006, 12:50
Witam,

On sobie naprawdę chyba jaja z nas robi...:| :roll: :?

A jeśli nie...to jest to straszne i bardzo współczuję tym rybkom.. :roll: :?

Nevada
04-20-2006, 13:21
daj spokój, teraz w dziale galeria współczują moim rybkom... a to naprawdę był jedyny spoób żeby moje rybki nie kaleczyły się w akwa i żeby miały roślinki...

Kiba
04-20-2006, 16:00
? A co zrobiłaś?

EDIT: Ja tam nie widzę nic złego. Wytłumaczyłaś, jeśli to jedyny sposób to ok. Rozmiary akwarium tez prawidłowe, chociaż mogłyby byc większe. Dla mnie wszystko w porządku. :roll:

Nevada
04-28-2006, 12:59
w Stanach takie akwaria się często spotyka, jedynie dla Polaków sa one czyms tak kosmicznym, że od razu je wolą odrzucic...

Kiba
04-28-2006, 15:14
w Stanach takie akwaria się często spotyka, jedynie dla Polaków sa one czyms tak kosmicznym, że od razu je wolą odrzucic...

Swoją drogą trochę gorzej to wygląda od np. roślinnego, ale najważniejsze jest dobro rybolków...... :wink:

Nevada
04-28-2006, 16:51
zajrzyj sobie do działu aquascaping na forum www.goldfishparadise.com

tam to dopiero mają pokrecone pomysły!

Kiba
04-28-2006, 16:58
Rany boskie...Akwarium miesiąca: szklany pojemnik ze sztucznymi roślinkami, i domkiem z kolorowego szkła -.- . Swoją drogą to nie podobaja mi się te nowo wychodowane odmiany typu: łaciaty balonik z pyszczkiem papuziej. Wolę zwykłe, pomarańczowe, nieco za weloniaste karasie-welonki.

Nevada
04-28-2006, 17:11
a ja właśnie coraz bardziej lubię te dziwne odmiany :D , poluje na ranchu....

a plastikowe roślinki i tęczowe domki jak się je wystarczająco długo ogląda, naprawde zaczynaja się podobać.

Kiba
04-28-2006, 17:32
a ja właśnie coraz bardziej lubię te dziwne odmiany :D , poluje na ranchu....

a plastikowe roślinki i tęczowe domki jak się je wystarczająco długo ogląda, naprawde zaczynaja się podobać.

No nie wiem....A może by tak plastikową rybke z motorkiem w płetwach i pyszczkiem potrafiącym jesc? Przecież to prawie jak prawdziwa.. :roll:

Nevada
04-28-2006, 17:38
ale nie jest taka kochana jak prawdziwa ^_^"

Kiba
04-28-2006, 17:44
No..to tak jak z psem, czy innym zwierzęciem...zwierzę idealne (nie brudzi, nie śmierdzi, można sie nim nie zajmowac jak sie nie chce) to zwierzę pluszowe/stalowe/w komputerze bądź konsoli. No ale nie mają tego, co te prawdziwe :wink: . Co do roślin, dla mnie jest podobnie-muszę się podręczyc, dawac nawozy, przesadzac, wyławiac ślimaki itp. no ale w końcu tworza idealny wizerunek :wink: . To, czego sie nie zdobyło ceną jakiegoś wysiłku jest niczym i pójściem po linii najmniejszego oporu. Chocby dlatego warto w akwariach miec ciut "naturalności" a nie sam plastik.

thedek
08-20-2006, 15:52
Czytajac artykul poswiecony zlotym rybkom, postanowilem dodac ze swojej strony tez kilka slow. Mianowicie, przygode z akwarystyka zaczalem od niedawna, a inicjacja do niej byla przyslowiowa kula mojej zony z welonkiem!
Moje pekajace serce nie wytrzymalo... (zyje) i postanowilem stworzyc jej godniejsze warunki. Dodam, ze wczesniej nie czytalem podobnych artykulow w necie, a swoje poczynania zrealizowalem instynktownie! Oczywistym dla mnie bylo, ze zlota rybka w okraglej kuli czuje sie zle i potrzebuje wiecej miejsca, tlenu, zywych roslinek itp. Tak tez uczynilem, kupilem wiekszy baniaczek 75l, pare gadzetow, i gotowe.

Podsumowujac, mysle ze takie artykuly sa bardzo potrzebne, gdyz uswiadamiaja i utwierdzaja w slusznej drodze nowych akwarystow takich jak np. ja :D Mam nadzieje, ze moje i wasze zlote rybki sie rozmnoza, czego wam zycze i goraco pozdrawiam!