PDA

Zobacz pełną wersję : ogromny sum

asssienka
04-27-2004, 21:15
Cześć wszystkim :D to moja pierwsza wizyta tutaj i pierwszy temat.
A wiec mam suma nazywa sie on sum synodontis czy coś podobnego mogłam źle napisać :? gdzieś wyczytałam że rośnie on do 6 cm. a ten mój ma już prawie 11 cm. i urósł tak przez zaledwie 4 miesiące a był malutki. Ile on może jeszcze urosnąć :?: :?: :?: i wogule napiszcie mi cos o tej fajnej rybce bo jest bardzo mało na jej temat > POZDRAWIAM

dragonfish
04-28-2004, 06:25
wejdz na akwafoto.pl i wyszukaj rybke wpisujac synodontis - odnajdziesz ten ktory masz i dowiesz sie ogolnych szczegolow. nie interesuje sie rybkami z afryki, ale z tego co pamietam te rybki rosna ponad 20cm (oczywiscie zalezy to od gatunku)

XAC
04-28-2004, 07:43
Synodontisy w zależności od gatunku rosną od kilkunastu do kilkudziesięciu cm. Rybki są nocne i stadne, w nocy potrafią robić straszne zamieszanie. Czytałem, że są drapieżne, ale moje nie pokazują takich zachowań być może dlatego, że pływają z dużymi rybami. Są bardzo efektowne pływając i "tańcząc" całym stadkiem. Trochę danych znajdziesz w temacie "jaki to kirys" na forum. Niestety jak podrosną tracą kolory i robią się szarawe i wyblakłe. Tak pozatym wcale nie należą do ogromnych sumów - większość zbrojników jest większa i masywniejsza, a w pracy mamy ciągle rosnącego Clarisa (obecnie trochę ponad 50cm w metrowym akwa). Pamiętaj, że większości synodontusów nie powinno się trzymać pojedynczo, bo to żadna radocha ani dla nich ani dla Ciebie.

asssienka
04-28-2004, 08:39
dzieki za podanie tej strony www.akwafoto.pl chyba znalazłam swojego olbrzyma :D i faktycznie rosną one spore :shock: a ja mam malutkie 40 litrowe akwa :( ale nie oddam go bo to moja ulubiona rybka :lol: i wiecie ten mój olbrzymek bardzo lubi się z labeo albinosem razem siedzą w kokosie i nie odstępują sie na krok. Mam nadzieje ze jeszcze mi coś napiszecie POZDRAWIAM

XAC
04-28-2004, 09:33
Owszem napiszemy, ani labeo ani synodontis nie nadają się do 40l. Jeżeli ten giętkoząb jest twoją ulubioną rybką to ZNAJDŹ MU NORMALNY DOMEK W KTÓRYM BĘDZIE MU DOBRZE!!! TO NIE ZABAWKA!!!

asssienka
04-28-2004, 10:06
No wiem macie racje ze powinnam zapewnić im wieksze akwa i byś moze już za 2 miesiace bede miała 112 l. dlatego nie chce sie pozbywać rybek mam nadzieje ze te 112 l. wystarczy. Dzieki za wszystkie uwagi