Zobacz pełną wersję : ogromny sum
asssienka
04-27-2004, 21:15
Cześć wszystkim :D to moja pierwsza wizyta tutaj i pierwszy temat.
A wiec mam suma nazywa sie on sum synodontis czy coś podobnego mogłam źle napisać :? gdzieś wyczytałam że rośnie on do 6 cm. a ten mój ma już prawie 11 cm. i urósł tak przez zaledwie 4 miesiące a był malutki. Ile on może jeszcze urosnąć :?: :?: :?: i wogule napiszcie mi cos o tej fajnej rybce bo jest bardzo mało na jej temat > POZDRAWIAM
dragonfish
04-28-2004, 06:25
wejdz na akwafoto.pl i wyszukaj rybke wpisujac synodontis - odnajdziesz ten ktory masz i dowiesz sie ogolnych szczegolow. nie interesuje sie rybkami z afryki, ale z tego co pamietam te rybki rosna ponad 20cm (oczywiscie zalezy to od gatunku)
Synodontisy w zależności od gatunku rosną od kilkunastu do kilkudziesięciu cm. Rybki są nocne i stadne, w nocy potrafią robić straszne zamieszanie. Czytałem, że są drapieżne, ale moje nie pokazują takich zachowań być może dlatego, że pływają z dużymi rybami. Są bardzo efektowne pływając i "tańcząc" całym stadkiem. Trochę danych znajdziesz w temacie "jaki to kirys" na forum. Niestety jak podrosną tracą kolory i robią się szarawe i wyblakłe. Tak pozatym wcale nie należą do ogromnych sumów - większość zbrojników jest większa i masywniejsza, a w pracy mamy ciągle rosnącego Clarisa (obecnie trochę ponad 50cm w metrowym akwa). Pamiętaj, że większości synodontusów nie powinno się trzymać pojedynczo, bo to żadna radocha ani dla nich ani dla Ciebie.
asssienka
04-28-2004, 08:39
dzieki za podanie tej strony www.akwafoto.pl chyba znalazłam swojego olbrzyma :D i faktycznie rosną one spore :shock: a ja mam malutkie 40 litrowe akwa :( ale nie oddam go bo to moja ulubiona rybka :lol: i wiecie ten mój olbrzymek bardzo lubi się z labeo albinosem razem siedzą w kokosie i nie odstępują sie na krok. Mam nadzieje ze jeszcze mi coś napiszecie POZDRAWIAM
Owszem napiszemy, ani labeo ani synodontis nie nadają się do 40l. Jeżeli ten giętkoząb jest twoją ulubioną rybką to ZNAJDŹ MU NORMALNY DOMEK W KTÓRYM BĘDZIE MU DOBRZE!!! TO NIE ZABAWKA!!!
asssienka
04-28-2004, 10:06
No wiem macie racje ze powinnam zapewnić im wieksze akwa i byś moze już za 2 miesiace bede miała 112 l. dlatego nie chce sie pozbywać rybek mam nadzieje ze te 112 l. wystarczy. Dzieki za wszystkie uwagi