Zobacz pełną wersję : Padają glonojady
Witam,
Mam problem z glonojadami, robią im się na ciele jasne plamy, najpierw małe ale potem pokrywają większość ich ciała, robią się strasznie jasne i padają. Wyglądają jakby je ktoś oskalpował. Mam 112 litrów, 4 glonojady, 2 molinezje, 2 mieczyki, 5 neonków, 2 skalary. Wody podmieniam 20% raz w tygodniu. Glonojadom daje tabletki Hikari Algae Wafers ale ostatnio jakoś nie mają apetytu. Troche je poskubią a potem zjadają je inne ryby. Jak macie jakieś pomysły to będę naprawdę wdzięczny.
Podobnie zginęły moje glonojady. Ich zejście powiązałem z faktem, że niedużo wcześniej walczyłem w moim akwa z nicieniem. Używałem wtedy Capifosu. Okazało się, że nicień będący u innych ryb pasożytem u glonojadów jest naturalnym mieszkańcem przewodu pokarmowego. Wykańczając nicienia przy okazji załatwiłem glonojady. To co opisałeś (plamy na ciele) dokładnie pasuje mi do tego co widziałem na swoich zmarłych glonojadach.
Problem w tym, że ja dodaje tylko nawóz dla roślin Sera Florena. Ale dzisiaj rano zauważyłem coś jeszcze, a mianowicie na Molinezji 1 cm za prawym okiem pojawił się biały guzek średnicy 1mm (wygląda jak pryszcz). Odseparowałem ją natychmiast od innych rybek. Czy to może ospa? Akwarium mam od ponad roku i nigdy nie miałem żadnych większych problemów. Ostatnio, jakiś miesiąc temu zmieniłem tylko jedną świetlówkę na Arcadia Original Tropical ale to przecież nie powinno mieć wpływu. Już sam nie wiem co robić...
Ale dzisiaj rano zauważyłem coś jeszcze, a mianowicie na Molinezji 1 cm za prawym okiem pojawił się biały guzek średnicy 1mm (wygląda jak pryszcz).
Wygląda mi to na "dziurawice" i to pewnie nie spowodowaną Heksamitozą (choć może jak nie mają apetytu to też wchodzi w grę) tylko niedoborem witamin i minerałów w wodzie.
Czy używasz wkładu węglowego w filtrze :?:
Czym karmisz wszystkie ryby :?:
Czy dodajesz jakieś preparaty witaminowe :?:
Jak chętnie przyjmują pokarm :?:
Czy używasz wkładu węglowego w filtrze
Czym karmisz wszystkie ryby
Czy dodajesz jakieś preparaty witaminowe
Jak chętnie przyjmują pokarm
Używam wkladu węglowego, ryby karmie pokarmem suchym TetraMin i TetraRubin, do tego od czasu do czasu mrożoną ochotkę i żywe larwy komarów. Preparatów witaminowych nie dodaje. Rybki jedzą chętnie, nie ma tak żeby coś zostało. Karmie je dwa razy dziennie.
Po pierwsze wyciąg wkład węglowy, używa się ich tylko po leczeniu w celu usunięcia resztek leku. Pochłania on również substancje odżywcze i witaminy – koniecznie wyrzucić :!:
Kup jakiś preparat witaminowy, musisz teraz uzupełnić ich braki.
Zbrojnikom dawaj do jedzenia też warzywa (ogórki, sałata, marchewka itp.).
Pilnie obserwuj ryby, jeżeli objawy takie jak na molinezji będą się nasilać trzeba będzie użyć leku (metronidazol), ale mam nadzieje, że obejdzie się bez leczenia.
Dzięki serdeczne. Zastosuje się do Twoich rad. Za kilka dni napisze jak tam moje rybcie.