PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie trzeba zamontowac ?

laguna
04-26-2004, 15:26
wlasnie odebralem swoj pierwszy filtr zew ktory zawiera deszczownice i mam pewien dylemat ,po prostu nie wiem gdzie mam to zamontowac
czy nad poziomem wody a moze na rowno z woda lub ponizej
moze pytanie jest blache ale jak cos sie robi po raz pierwszy lepiej zrobisc to dobrze :D ,prosze was o pomoc w tej sprawie

dziadekk
04-26-2004, 16:28
Rozumiem, że piszesz o kubełku.
Najprościej umieścić go np w szafce pod akwa, a jeżeli jej nie masz to gdzieś w sąsiedztwie (na tyle na ile wystarczą węże).
Najlepiej poczytaj taż w instrukcji, tam zwykle jest napisane do jakiej wysokości filtr może tłoczyć wodę.

laguna
04-26-2004, 16:48
sorry.moj blad
chodzilo mi o umiejscowienie samej deszczownicy

Sebastian
04-26-2004, 16:57
Coś mi sie wydaje że chodziło o deszczownice :wink: .
Masz trzy opcje z podopcjami :wink: .Opcje już sam podałeś, najlepiej jednak pod poziomem wody (jeśli masz rośliny) około 3-4cm możesz ją skierować podkątem 45` w kierunku lustra wody lub na tylną szybę albo na wprost.Zależy co chcesz uzyskać.

dziadekk
04-26-2004, 16:58
Jeżeli masz rośliny, które nie lubią nadmiernego ruchu wody, bądź nastawiasz się na holendra i nie chcesz aby nadmierny ruch powierzchni wytrącał CO2, to zamontuj pod powierzchnią i skieruj wyloty deszczowni na ściankę akwa. Jeżeli i to prąd będzie za silny dodatkowo rozwierć lekko otworki.
Natomiast jeżeli chcesz aby deszczownia przy okazji spełniałą rolę napowietrzacza, w takim razie możesz skierować wyloty do środka zbiornika w stronę powierzchni (tak aby ta falowała).
Umieszczenia deszczowni nad wodą nie polecam, jeżeli masz lekki sen. Chlupot jest jednak dość głośny i przeszkadza w zasypianiu.
No chyba, że mieszkasz nad morzem i jesteś przyzwyczajony do jego szumu :wink: :lol: