PDA

Zobacz pełną wersję : Filtracja a ruch wody?

Arrrrrrrrrrrrt
07-10-2005, 15:30
Witam Was!
Planuję założyć akwarium z trofeusami i mam dylemat.Mam 2 filtry Vluval 304 i jeden 204.Napiszcie jak rozmieścić wyloty i rury zasysające wodę brudną(boję się żeby nie był za duży ruch wody).Moje akwa 150x50x50 .Jeszcze jedno wystarczy oświetlenie 2x80W świetlówkami T5?Z góry dziękuje Wam! :lol:

fazi64
07-10-2005, 22:53
Witam Was!
Planuję założyć akwarium z trofeusami i mam dylemat.Mam 2 filtry Vluval 304 i jeden 204.Napiszcie jak rozmieścić wyloty i rury zasysające wodę brudną(boję się żeby nie był za duży ruch wody).Moje akwa 150x50x50 .Jeszcze jedno wystarczy oświetlenie 2x80W świetlówkami T5?Z góry dziękuje Wam! :lol:

Witam,
Na wyloty filtrow najlepiej zalozyc deszczownie (umieszczone tuz pod powierzchnia wody) a wloty umiescic na obu koncach akwarium (z dodatkowymi gabkami na ich koncach-zadzialaja jak dodatkowy prefiltr mechaniczny i zapobiegna szybkiemu zapchaniu sie mediow filtracyjnych w kanistrach).
IMHO 2x80W w tego typu akwarium, to zdecydowanie za duzo. Roslin w nim zbyt wiele nie umiescisz, a te ktore pasuja do Tangi, raczej nie wymagaja zbyt duzo swiatla, a i ryby beda spokojniejsze przy jego slabszym natezeniu. U mnie w 160x60x60 dobrze sprawuje sie belka 2x36W (120cm dlugosci).

Pozdrawiam.

ahaja
07-11-2005, 15:14
Witam.
Oświetlenie takiego akwarium świetlówkami 80W to za dużo. W swoich zbiornikach stosujemy (375-450l) 1 rurę 36W - do tropheusów. To nie jest ryba , która lubi intensywne oświetlenie.
Wyloty z filtrów najlepiej tak ustawić, żeby był ruch okrężny wody w akwarium. Zakładanie deszczowni jest niecelowe - nie będzie odpowiedniego prądu wody , żeby filtry zebrały nieczystości z dna. Podejrzewam , że przy trofach te kubełki nie dadzą rady. My stosujemy u siebie filtry własnego pomysłu z 1 powerhead'em Hagena (1500l/h), nigdy nie odmulamy, podłoże jest czyściutkie a czyszczenie takiego filtra następuje po kilku (8-12) miesiącach.
Pozdrawiam Krzysztof

timus
07-12-2005, 08:10
fazi! Wystarczy jak do zbiornika dodasz jeszcze jakąś głowice z gąbką co spowoduje ruch wody i kubełki będą wszystko zbierać jak należy.Mam pytanko jeszcze do Krzysztofa czy możesz więcej napisać o tych filtrach własnej konstrukcji? Jak dokładniej sa zrobione? Pozdrawiam Marcin

ahaja
07-12-2005, 10:36
>Timus
Wystepuje u mnie chroniczny brak czasu... :)
Postaram się w ciągu 2-3 tygodni zrobić opis i umieścić to w dziale DIY.
Jak chcesz więcej to mogę wysłać na emila - zdjęcia, rysunki plus mały opis. Albo więcej o tym :
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=17355
http://www.akwarium.zv.pl/viewtopic.php?t=3021
Pozdrawiam
Ps. Koszt takiego 'ustrojstwa' w pełnej opcji (dobre gąbki plus biobale plus powerhead, rurki) to jakieś 300 - 400zł max. Zależy to głównie od wielkości filtra (wypełnienie wkładami filtracyjnymi).

ahaja
07-12-2005, 10:40
>Arrrrrrrrrrrrt
Jak na pewno wiesz trofy są wymagające jeśli chodzi o ilość tlenu w wodzie. Kubełki nie mają takiej możliwości natleniania wody jak głowice , które u siebie stosujemy. Oprócz tego , że filtruje to jeszcze świetnie napowietrza wodę.
Pozdrawiam

Arrrrrrrrrrrrt
07-18-2005, 19:58
To jak myslicie poradzą sobie 3 Fluvale (1x204 i 2x304) w moim akwa 375l?

ahaja
07-18-2005, 21:56
Musisz się zastanowić czy ... warto wydawać tyle pieniędzy na 3 filtry. Na pewno będziesz je czyścił często (czyli częsta ingerencja w akwarium, czego trofy nie lubią).
Krzysztof

timus
07-19-2005, 07:38
Posłuchaj Arrrrrrrrrrrrt ! Ja będąc na Twoim miejscu kupił bym jeden kubełek. Polecam Ci JBL Cristał Profi 500 i głowice Atmana z dużą gąbką i sądze że to w zupełności wystarczy. JBL jest już z wypełnieniami i jest tani porównując z innymi tej klasy. Natomiast Atman też ma udane głowice i tańsze od Power heda. Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam Marcin

timus
07-19-2005, 07:42
Nie rozumiem Krzysztow??? Przecież przy czyszczeniu filtrów karnistrowych nie ingerujesz w akwarium. A ponadto ja swoje filtry "czyszcze" przepłukuje raz na kilka miesięcy. Myśle że to nie często. Pozdrawiam Marcin

timus
07-19-2005, 11:24
Przepraszam za tę gafe! Oczywiście że Krzysztof przez F Marcin

Tasma
07-19-2005, 16:22
Ja jeszcze tylko apropos natleniania przez kubelki. Deszczownia umieszczona rownolegle do powierzchni wody, okolo 2-3 cm pod nia, z dziurkami skierowanymi do gory swietnie natlenia wode.Tak naprawde nie sa wazne pecherzyki powietrza pojawiajace sie na wylocie filtra, a ruch wody i "rozbijanie" powierzchni. Dlatego tez nie zgadzam sie z kolegami i uwazam, ze kubelek tez moze dobrze natleniac.
Inna sprawa sa gabki na wlocie majace pelnic funkcje prefiltrow.
Zaleta jest to, ze syfek nie dostaje sie do srodka filtra (wazne szczegolnie dla filtrow pelniacych funkcje biologiczne), wada, czeste "zapychanie sie" gabki. Ja tam chyba wole bez. Czyszczac kubelek nie stresuje ryb, czyszczac prefiltr - wiadomo.

Arrrrrrrrrrrrt
07-20-2005, 06:53
No dobra a jeśli chciałbym zbodować sumpa to jakiej średnicy miałbym wywiercić sobie otwór w dnie i czy napewno ten sump będzie też zbierać brud z dna przelewając się przez komin?

timus
07-20-2005, 07:04
Dlatego właśnie polecam dodanie głowicy do akwarium. Głowica nie jest tylko poto aby wspomagać natlenianie . Jej zadaniem jest też wywołać ruch wody "nurt" tak aby nieczystości nie zalegały na dnie tylko były wychwytywane przez karnistru czy sumpa.Jeśli chodzi o przekroje iśrednice jakie należy dobrać do tego rodzaju filtrów. To poszperaj w necie jest sporo gotowych pomysłów. Może coś ci wpadnie w oko. Marcin

Trebor
07-21-2005, 10:07
Witam. Z tego co napisał Arrrt, to on już ma 2 szt fluvali 304 i 1 szt 204, to bez sensu jest budować nowy filtr i robić sumpa , dziurawić akwarium itp. Tym berdziej , że to tylko 375l , to spokojnie wystarczą te 3 filtry. Tak jak pisał Tasma , na jednym można założyć deszczownię albo dyfuzor, w drugim wylot skierować w dół żeby omywać dno a trzeci filtr doświadczalnie tak skierować , żeby powodował ruch okręzny wody i uważam że będzie dobrze. Co innego gdyby Arrrrt nie miał żadnego filtra i chciał kupować , to wtedy można by kombinować, a w tym przypadku nie warto. pozdr.

Tasma
07-21-2005, 19:34
No dobra a jeśli chciałbym zbodować sumpa to jakiej średnicy miałbym wywiercić sobie otwór w dnie i czy napewno ten sump będzie też zbierać brud z dna przelewając się przez komin?
Otworu w szybie sam nie wierc (chyba ze sie na tym znasz). Upewnij sie wczesniej ze szklo nie jest hartowane(!). Otwor powinien miec srednice okolo 5-6 cm. Sump z zalozenia jest filtrem bardziej biologicznym niz mechanicznym i powinien byc wspomagany jakims wewnetrznym, ktory nawet jesli nie zbiera zanieczyszczen to wywoluje ruch wody.

Arrrrrrrrrrrrt
07-21-2005, 20:32
A jaki mi polecacie filtr wewnętrzny?