PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie zywca mozna podawac duzym Akara ??

Paco
07-07-2005, 09:19
Witam mam pytanie moze ktos wie jaka zywa karme mozna chodowac w domu dla duzych Pielegnic drapiezynych Z gory dziekuje :)

jaroslawp
07-07-2005, 09:33
Dżdżownice

laksen
07-14-2005, 20:59
Witam mam pytanie moze ktos wie jaka zywa karme mozna chodowac w domu dla duzych Pielegnic drapiezynych Z gory dziekuje :)

Juz pisałem w poście wyżej, chodowałem kiedyś pielęgnice Zebry i mekki. Do wielkich nie należą, ale karmiłem je białymi robakami. Wyrzucałem pod płot jakąś kość wołową i po kilku dniach się "ruszała" Zbierałem robaki wypłukałem pod bieżącą wodą i wrzucałem do akwarium. Ryby za tym szalały podobnie sumy i glonojady. pozdrawiam.

laksen
07-14-2005, 21:02
Dżdżownice
Co do dżdżownic. Najpierw je należało wrzucic do jakiegoś słoika ale z dostępem do powietrza. na drugi dzień będą wyczyszczone z błota, posiekać wypłukać i uśmiech twoich pielęgnic gwarantowany.pozdrawiam.

Podlewa
07-16-2005, 11:33
Posiekac ? Za brudna robota jak dla mnie :P . Ja poradz coś takiego : po wykopaniu dzdżownic wrzucic je do żwiru , piasku akwarystycznego nieuzywanego . Na drugi dzien badz przez inny okres czasu wyciaga je i podawac dużym pielegnicą .. z własnego doświadczenia wiem , ze Pawiookie łykaja je jak spaghetti ;) a rosna tez bardzo dobrze !

laksen
07-17-2005, 19:50
Starte surowe mięsko lub pokrojone na małe paski też zdaje egzamin.

jaroslawp
07-17-2005, 20:12
Starte surowe mięsko lub pokrojone na małe paski też zdaje egzamin.
W ten sposób pozbawi pielęgnice całej frajdy z łapania "żywca".
Białe robaczki są ok. Ale w zimie na tej kości pod płotem to najwyżej szron się osadzi. No i dla dużych pielęgnic to zaledwie mała przekąska.
Dżdżownice można czasem kupić w sklepach wędkarskich. Są w Polsce całkiem spore hodowle tej przynęty.

HOOD'Y
08-07-2005, 10:40
Witam mam pytanie moze ktos wie jaka zywa karme mozna chodowac w domu dla duzych Pielegnic drapiezynych Z gory dziekuje :) Paco chyba klawiatura ci szwankuje, gołym okiem widać że alt ci nie działa... Dżdżownice są świetne np.: dla pawiookich ale dobrze odczekać dzień aż pozbędą się tego co mają w przwodzie pokarmowym, oczywiście mówię o dżdżownicach...