Zobacz pełną wersję : Obsada,zdjęcie szkiełka:)
_LuKoMeN_
07-06-2005, 00:40
Witam, planuje załozyć baniaczek odzwierciedlający biotop Tanganiki:-)
Zakupilem szkło o wymiarach 204cm x 45cm x 45 cm [10mm]
Filtracja mechaniczna:
Fluval 404 (napełniony od góry do dołu gabkami akwarystycznymi - macie inny pomysł ?)
Eheim 2013 ( same gabki lub gabki z pokrusoznymi muszlami dla podwyższenia PH )
Filtracja Biologiczna:
własnoręcznie zrobiony filtr zew. z rury o pojemnosci okolo 150 litrów, wypełniony w 90% przez kermazyt, reszta to gabki lub wata - oczywiscie prefiltr) zastosuje w nim pompe atmana 306 (2000l\h) nie za mocna?(??)
Czy filtracja będzie wystarczająca?
Oswietlenie 2x58 watt (150cm) - obawiam sie ze boki moga być lekko niedoswietlone (??)
Grzałki:Jager (nowszy typ) 250 watt
300 watt
Planowana obsada:
Na pewno tropheusy, wszystko inne bedzie dobierane do nich, chcialbym aby w akwarium znalazły się również muszlowce, wiem ze preferują one inny styl żywieniowy, ale z przecztanych wczesniej postów wynika ze mozna to "jakoś" pogodzić ( jakie macie z tym doswiadczenia)(??)
Jaką jeszcze ciekawą rybcie moge wpuścić do mojego baniaczka?
(ładna, o ciekawym stylu życia)
Nie ukrywam ze podobają mi sie również calvusy, ale mieszanka Calvus, trofka i muszlowiec to chyba nie najlepszy pomysł, 2 mięsozerne + delikatne pod względem zywieniowym roślinozerne trofcie .... czekam na rady dotyczące obsady, może wyposazenia akwarium, wkładów filtracyjnych itp :D
Zaczne od osiwetlenia ja mam akwa 200x50x50 belke 2x58W ale siweci tylko 1 swietlowka na przodzie i jakos nie nazekam:)
Fitracja ok ja bym cos pokombinowal z tymi gombkami tylko bo moga sie szybko zapychac:/ Reszta z wyposazenia ok.
Co do obsady nie radze calvusow i trofci .. moze zamiast muszlwocow tanganikodusy lub eretmodusy?? tak by cos zapelnilo troche dno:)
Mozesz podac jakas stronke z DIY do tego filtra bo sam planuje cos pokombinowac bo u mnei za malo jest tej fitracji.
Witam,
IMHO powierzchnia dna jak na trofcie jest zdecydowanie za mala, ale coz -baniak juz stoi i nie urosnie wiekszy ;(
Filtracja mechaniczna:
Fluval 404 (napełniony od góry do dołu gabkami akwarystycznymi - macie inny pomysł ?)
Filtracja Biologiczna:
własnoręcznie zrobiony filtr zew. z rury o pojemnosci okolo 150 litrów, wypełniony w 90% przez kermazyt, reszta to gabki lub wata - oczywiscie prefiltr) zastosuje w nim pompe atmana 306 (2000l\h) nie za mocna?(??)
Nawet zakladajac, ze w tego typu biotopie powinno stosowac sie nadfiltracje, trzy kubly to chyba za wiele.
Moze lepiej dwa i jeden wewnetrzny (np. glowica z zalozona duza gabka- bedzie dzialac swietnie jako filtr mechaniczny, a przy okazji bedzie powodowala ruch wody w akwarium).
W kublach gabki na pewno na dnie (gestsza) i przy glowicy (rzadsza), a srodek oprocz keramzytu z grysem koralowym (stabilizuje wysokie pH niezbedne w tym biotopie), ceramika lub biobalami.
Oswietlenie 2x58 watt (150cm) - obawiam sie ze boki moga być lekko niedoswietlone (??)
To nie "holender" - lekki polcien nie zaszkodzi, a wrecz doda uroku i sprawi, ze ryby tez beda mogly na chwile zejsc "ze swiatel rampy".
300 watt
Te grzalki powinny (na pewno) wystarczyc i zapewnic bezpieczna regulacje temperatury (moze nawet ciut za duza moc sumaryczna).
Planowana obsada:
Na pewno tropheusy, wszystko inne bedzie dobierane do nich, chcialbym aby w akwarium znalazły się również muszlowce, wiem ze preferują one inny styl żywieniowy, ale z przecztanych wczesniej postów wynika ze mozna to "jakoś" pogodzić ( jakie macie z tym doswiadczenia)(??)
Cyprichromis leptosoma lub Paracyprichromis nigripinnis (to swietny dodatek do trofeusow) i mimo, ze planktonozercy - to dobrze rosna i na spirulinie, a co jakis czas podana kostka mrozonego oczlika lub artemii trofciom nie zaszkodzi, a sledzikom zaostrzy apetyt.
Poza tym (jak juz wspomniano powyzej) cos z Eretmodini - to obowiazek ;) W tych rybach nie mozna sie nie zakochac ;).
Muszlowce ozywia strefe dna - smialo mozna je tam zasiedlic (haremy similisow lub multifasciatusow)
Nie ukrywam ze podobają mi sie również calvusy, ale mieszanka Calvus, trofka i muszlowiec to chyba nie najlepszy pomysł, 2 mięsozerne + delikatne pod względem zywieniowym roślinozerne trofcie
Calvusy sa przepiekne, ale nie w tej konfiguracji (niestety)
Pozdrawiam
Witam,
IMHO powierzchnia dna jak na trofcie jest zdecydowanie za mala, ale coz -baniak juz stoi i nie urosnie wiekszy ;(
Filtracja mechaniczna:
Filtracja Biologiczna:
Nawet zakladajac, ze w tego typu biotopie powinno stosowac sie nadfiltracje, trzy kubly to chyba za wiele.
Moze lepiej dwa i jeden wewnetrzny (np. glowica z zalozona duza gabka- bedzie dzialac swietnie jako filtr mechaniczny, a przy okazji bedzie powodowala ruch wody w akwarium).
W kublach gabki na pewno na dnie (gestsza) i przy glowicy (rzadsza), a srodek oprocz keramzytu z grysem koralowym (stabilizuje wysokie pH niezbedne w tym biotopie), ceramika lub biobalami.
To nie "holender" - lekki polcien nie zaszkodzi, a wrecz doda uroku i sprawi, ze ryby tez beda mogly na chwile zejsc "ze swiatel rampy".
300 watt
Te grzalki powinny (na pewno) wystarczyc i zapewnic bezpieczna regulacje temperatury (moze nawet ciut za duza moc sumaryczna).
Planowana obsada:
Cyprichromis leptosoma lub Paracyprichromis nigripinnis (to swietny dodatek do trofeusow) i mimo, ze planktonozercy - to dobrze rosna i na spirulinie, a co jakis czas podana kostka mrozonego oczlika lub artemii trofciom nie zaszkodzi, a sledzikom zaostrzy apetyt.
Poza tym (jak juz wspomniano powyzej) cos z Eretmodini - to obowiazek ;) W tych rybach nie mozna sie nie zakochac ;).
Muszlowce ozywia strefe dna - smialo mozna je tam zasiedlic (haremy similisow lub multifasciatusow)
Nie ukrywam ze podobają mi sie również calvusy, ale mieszanka Calvus, trofka i muszlowiec to chyba nie najlepszy pomysł, 2 mięsozerne + delikatne pod względem zywieniowym roślinozerne trofcie
Calvusy sa przepiekne, ale nie w tej konfiguracji (niestety)
Pozdrawiam
_LuKoMeN_
07-06-2005, 23:12
A muszlowce + trofcie , bedzie SI?..
przegladajac forum natrafiłem na ludzi którzy maja taka konfiguracje i nie narzekaja..
gdyby mozna bylo muslzowce , trofcie i..co polecacie ladneego, ciekawego..?;-)
gdyby mozna bylo muslzowce , trofcie i..co polecacie ladneego, ciekawego..?;-)
Witam ponownie,
Mozna, mozna - tak jak napisalem powyzej, u mnie np. z trofciami plywaja:
- stado similisow,
- para ocellatusow,
- czworka speciosusow
i dobrze sie maja ;)
Pozdrawiam
_LuKoMeN_
07-07-2005, 08:50
no dobziu, ale muszlowce przepadaja raczej za pokarmami zywymi, mrozonymi...
mysle ze mam na to rozwiazanie, otóz chcem w jednej czesci akwarium zroboc teren cpecjalnie dla muszlowcow, same muszelki, skałki miedzy nimi, taki oddzielny rewir, i z tej strony bede dawął pokarm jedynie dla muszlowcow a z drugiej strony akwarium dla trofciu:) albo oba naraz zeby trofcie nie zainteresowaly sie miesiem tylko spirulinka;) nei wiem jak to rozwiazac... juz nawet myslalem o takiej rurce zeby wrzucac do niej pokarm i zeby wylatywal tóz przy dnie aby trofcie tego nei zauwazyly;)
Witajcie! Ja swojego czasu chciałem połączyc trofcie z ophtalmotilapiami. Wiem że nie ma z tym żadnych problemów. Ryby jedza to samo nie wchodzą sobie w parade i ładnie się komponują. Co do filtracji to będzie super! 150L filtracji biologicznej to bardzo dużo jak na pojemność tego zbiornika. Natomiast zamiast gąbki do filtra który ma służyć za mechaniczny można użyć ceramiki. Tej która jest przeznaczona do takiej właśnie filtracji. Aqua szut wydał ciekawe podróbki ceramiki seroskiej. A jeszcze dla urozmaicenia dodał bym eretmondusy lub tanganikodusy. Sam je mam i wszystkim polecam. Ja natomiast niebawem chcem połączyć trofcie z simochromisami diagramma. Pozdrawiam Tanganikańską brać Marcin
@_LuKoMeN_
Jesli uwazasz ze zrobienie dwoch (wiecej) rewirow zalatwi sprawe to sie mylisza. Trofcie zajma cale akwarium. Pojawi sie jeden, dwa moze trzy dominujace samce. Kolejna rzecz to to ze nie ma mozliwosci nakarmienia muszlowcow/calvusow w taki sposob,aby trofcie tego nie zauwazyly. Sa wiecznie glodne. Nie przepuszcza zadnej okazji. U mnie nawet rozprawiaja sie z tabletka zostawiona cichaczem glonojadowi.
Karmienie ryb miesozernych spirulina to tez sredni pomysl (mimo ze niektorzy koledzy beda udowadniali jak swietnie calvus rosnie na spirulinie).
Nie napisze nic nowego. Proponuje zdecydowanie ryby ryby glononozerne. Jest wiele pieknych gatunkow.Eretmodusy moze sa troszke oklepane, ale goraco je polecam. A do muszlowcow to sobie postaw jakis malutki, osobny zbiorniczek.
_LuKoMeN_
07-07-2005, 20:44
Calvusy odpadły z rywalizacji, ale dalej mam dylemat odnosnie muszlowców... nie zrobie jednego, czy dwuch rewirow, mysle ze w 2 metrowym akwarium mozna zrobic conajmniej 4 - wyraźnie od siebei oddzielone, wysokimi kamieniami, zmiana wysokości podłoza i innymi pierdułkami...
Jak narazie dalej rozwazam muszlowce, prosze o dalsze odpowiedzi a Tobie dzieki:-)
Witam.
Zgadzam się z tym co napisał Tasma.
Wyodrębnianie naturalnych granic w kryjówkach powoduje wzrost agresji (kilkanaście lat temu pisał już o tym Krzysztof Wiechecki) - najlepiej tego nie robić.
Filtracja - gdyby nie było napisane, że to akwa ma 450l pomyślałbym że jest do akwarium 2000l. Do filtracji mechanicznej polecam niebieskie gąbki ( http://colisa.com.pl/?/s-AquaMedic-filts-wklad.shtml ), a do biologicznej biobale ( http://www.tropik.pl/index.php?cPath=298&sort=1a&filter_id=61 ). Nigdy nie będziesz musiał tego wymieniać ( w przeciwieństwie do ceramiki - szybko się zapycha ... i jest do wyrzucenia ), a czyści się to szybko i łatwo.
Pozdrawiam Krzysztof[/quote]
Ups. Przepraszam za to pgrubienie ... coś mi się kliknęło... :-))
_LuKoMeN_
07-07-2005, 23:52
no tak, fajnie, ale jak mial bym wypełnić tymi biobalami 150 litrowy filter to 7zł*150 = ja pierdziele :lol:
CHyba jednak uzyje kermazytu;-)
a tamte gabki rowniez nei za za tanie :D
Hmmm muszlaki w takim duzym akwa z trofciami chyba moglby by byc no ae wlasnie zawsze 1 gatunek (mieso czy roslinozerny) bedzie czul jakis niedobor pokarmowyn moze jednak zastanow sie cz w strone rozlinozercow czy miesozercow chcialbys se rozwijac przeciez misozercy to nei tylko muszlowce i calvusy a roslinozercy tpo nei tylko tropheusy wiec poczytaj troche moze cos cie zainteresuje jeszcze:)
_LuKoMeN_
07-08-2005, 15:12
jakie znacie fajne gatunki roślinozerców to tangi, ciekawych w zachowaniu, i dość łatwo dostepnych :lol:
wojtass_maniak
07-08-2005, 17:43
U mnie sa miesazerne naskalniki dosyc szybko podrosly ok.2cm i podeszly do tarla:) Juz odchowuja mlodziki a same maja 4-5cm. Daje spiruline forte, malawi, szpinak i tabletki roslinne. Żrą wszystko oprocz tabletek:)
Z tymi gatunkami to zalezy od pojemnosci akwarium przedewszystkim:)