PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie do chemików-akwarystów.

Premier
04-25-2004, 09:38
Jaki roztwór jest wykorzystywany do oznaczania w wodzie KH, a jaki do GH?
Czy trzeba koniecznie kupować testy firmowe czy można takie testy zrobić samemu?

Michał J
04-25-2004, 12:14
Tu powinieneś znaleźć coś dla siebie ;)

http://www.akwarium.org.pl/ksiazki/krib/begin-chem.html

Premier
04-25-2004, 17:16
Dzięki za link, jednak tam nie ma odpowiedzi na moje pytanie. Chodzi mi o to, jakiego odczynnika chemicznego używa się do badania wody na GH i KH. Oba te testy firmy, Tetra kosztują ok. 45zł. a może można to zrobić samemu? Stąd moje pytanie do osób, które wiedzą, o co chodzi.

wirek
04-26-2004, 08:50
Tak się składa, że ja jestem chemikiem, tyle że organicznym i zajmuję się technologią powłok i tworzyw sztucznych. Od dyplomu minęło już 20 lat, więc niewiele pamiętam z twardości wody ale coś mi świta o wersenianach i kompleksometrii. Poszukam w literaturze, o ile ktoś nie będzie szybszy ode mnie. Ale chciałbym Cię ostrzec, że produkcja odczynników na domową skalę wcale nie musi być tańsza. Pewnie będziesz potrzebował wagi analitycznej i szkła miarowego (nie mylić z menzurką) bo zastosowanie sprzętu gospodarstwa domowego nie da Ci nawet możliwości szacunkowego oznaczenia. Odczynniki kupisz relatywnie tanio, przeliczając z euro za 1 gram, ale będziesz musiał kupić je w np. Sigma-Aldrich po pół kilo, czym zapewnisz zaopatrzenie swoim wnukom a i dla kieszeni będzie to już dotkliwe. Życzę sukcesów, a jakąś normę na twardość spróbuję znaleźć

Premier
04-26-2004, 14:14
Dziękuję za odzew. Do odczynników chemicznych mam dostęp. Jeżeli napisałby ktoś jak krok po kroku zrobić oznaczenie KH to był bym bardzo wdzięczny. Może się okazać, że analiza wody tą metodą jest za bardzo czasochłonna, ale chcę sprawdzić. Ewentualne uwagi opiszę na forum. Co ciekawe, test firmy Sera na KH zawiera jedną fiolkę z odczynnikiem.
Pozdrawiam i czekam na wskazówki.

cjb
04-26-2004, 22:50
Witam!
Czy trzeba koniecznie kupować testy firmowe czy można takie testy zrobić samemu?
Tutaj — http://pmdd.fm.interia.pl/ — pod hasłem "Testy akwarystyczne" znajdziesz wszystko, co Ci potrzeba.

wirek
04-27-2004, 12:57
Tutaj znalazłem dwa przepisy na określanie twardości ogólnej members.telering.at/anton.gabriel/gesamtha.htm za pomocą mydła i trochę bardziej elegancki za pomocą EDTA. Obydwa mają tę wadę, że są w języku naszych ukochanych sąsiadów. Spróbuję ten drugi spolszczyć:
Do oznaczenia twardości potrzebujemy: 25 % amoniak, buforowaną czerń eriochromową T, roztwór EDTA (lub fixanal), wodę destylowaną , naczyńko miarowe z cechą 5-ml, kroplomierz, pipeta (przypis tłumacza: przydałaby się też kolba miarowa - nie mylić z menzurką!!!)
1. Sporządzenie buforowanego indykatora:
1 g czerni eriochromowej T utrzyj (wymieszaj dokładnie) z 50 g chlorku amonu (salmiak)
2. 0,1 molowy roztwór EDTA:
Odważ w kolbie miarowej 37,5 g EDTA, dopełnij wodą destylowaną do 1 l. (przyp. tł.: lepiej zrobić mniejszą ilość np. 100 ml, bo EDTA w roztworze nie jest zbyt trwały)
3. Wzorcowanie roztworu na krople:
1 ml 0,1 m-roztworu EDTA pokazuje twardość 5,6 stopnia w 100 ml próbki wody. Czyli dla 5 ml próbki ten sam 1ml wykazałby 20x więcej czyli 112 stopni. Musimy policzyć ile kropli wykapuje z naszego kroplomierza z jednego ml roztworu - będzie to n kropli ( wg autora zazwyczaj 20). Czyli 1 kropla to jest 112/n stopni gH. Roztwór musimy więc rozcieńczyć wodą destylowaną w stosunku 1:n. Bierzemy więc 10 ml roztworu EDTA i dolewamy 10xn ml wody destylowanej. Jedna kropla tego roztworu pokazuje nam w próbce 5 ml twardość 1 stopnia gH
4. Wykonanie pomiaru:
Pobierz do naczyńka 5 ml wody badanej. Dodaj na "koniec noża" (to taka jednostka miary powszechnie stosowana w chemii - znaczy tyle co ledwo-ledwo albo mniej niż szczyptę) sproszkowanego buforowanego indykatora i 1 kroplę amoniaku. Zamieszaj naczyńkiem. Przy braku twardości wody pojawi się czerwone zabarwienie. Dodawać kroplami rozcieńczony roztwór EDTA, aż kolor przejdzie w zieleń. Liczba zużytych kropli jest liczbą stopni gH

Premier
04-27-2004, 20:24
Dziękuję wszystkim za odzew. Mam to o co prosiłem, wszystko jest w tym linku http://pmdd.fm.interia.pl/. Jednak można zrobić testy taniej a z pewną wprawą dokładniej niż firmowymi.
Pozdrawiam :D

cjb
04-27-2004, 21:15
Jednak można zrobić testy taniej a z pewną wprawą dokładniej niż firmowymi.
Czekamy na wyniki - jak będziesz coś miał konkretnego, daj znać. Może wszyscy skorzystamy i zaoszczędzimy trochę grosza :)

Premier
04-27-2004, 21:34
Jutro spróbuję załatwić potrzebne odczynniki. Jak tylko przetestuję pierwszą próbkę wody dam znać na forum o wynikach.

Premier
04-30-2004, 12:14
Wykonałem już testy domowej roboty na kH i GH. Wnioski są następujące:
Test kH, problemem jest zdobycie wersenianu dwusodowego mianowanego 0,02 mol/l, dostępny jest mianowany 0,05 mol/l, ale jakoś się z tym uporałem. Następny problem to dokładność pomiaru. Wykonany testem SERA i testem domowej roboty, różnica wskazania między nimi wynosi 3,7stopnia niemieckiego. Wniosek jest jeden trzeba mieć oryginalny test, aby skorygować ewentualny błąd. Test wykonałem dwa razy za każdym razem była różnica 3,7. Co do testu na GH, firmowego testu nie posiadam, trudno wykazać mi dokładność pomiaru. W moim akwa test Kh SERY wykazał 12 stopni niemieckich, domowy test 15,9. Test na GH pokazał mi 17,9 stopni niemieckich. Wynika z tych testów, że muszę trochę popracować nad jakością wody.