Zobacz pełną wersję : kamień na szybie akwarium :(
guruking
04-24-2004, 20:59
witam.
na poziomie wody w akwarium osadza mi sie kamien jak woda paruje :(
czy macie jakies sposoby aby teg uniknac i usunas kamien??
POZDRAWIAM
Kwasek cytrynowy i nie ma bata :P
Pozdro
Sebastian
04-24-2004, 21:06
Tak to już jest z twardą wodą.Najprościej zmyjesz to octem.
Apropos kamienia w akwa. Ostatno czyscilem odblysnik i troche mi okamienial. Czy sa specjalne srodki na to lub metody domowe, naturalnie bezpieczne dla pupilkow. Bo Cilit usuwajacy kamien i rdze mnie nie interesuje.
żeby troche ograniczyć parowanie załóż pokrywę, a jak już ją masz to niech sie inni wypowiedzą co z tym fantem zrobić
Elo! Mam podobny problem tyle że u mnie jeszcze na grzałce osadza się kamień-jedyny sposób który u mnie na to działa t ogorąca woda i ocet.
Pozdrawiam!!!!
witam tez mialem podobny problem na poczatku usuwałem kamień przy czyszczeniu szyb uzywając takich wymiennych ostrzy do plastikowych nożyków (takie co sie odłamuje kawałek jak się stępi) muszę przyznać że według mnie jest to całkiem dobry sposób i na kamień i na glony na szybie ale po jakimś czasie znudziło mi się bo parująca woda robila lukę pomiędzy wodą a pokrywą i przedzierało się światło więć po przeszukaniu netu wymyśliłem sobie że zrobie sump (zdecydowanie lepsza filtracja - ważne dla mnie bo mam przerybione akwarium i stały poziom w akwarium :) ) według mnie to najlpepszy sposób na kamień.
so w sklepach takie czysciki na zyletke, ale ja wole tanszy sposob, cieplo wode z octem i nie ma hu** we wsi na to
:arrow: Szikazu
Gdybyś czytał wszystkie odpowiedzi w temacie to byś wiedział że Sebastian napisal juz o occie, a Twoja forma (nie będe cytował w dodatku z bledem napisana) jest... cóz tu duzo mówić..... echhh :(
Należy pamietac ze jest to forum dla wszystkich i czytają je rózwnież dzieci, po za tym pomijąc nawet ten fakt , to moim zdaniem jesli chcesz uzywac takiego slownictwa to powinienes poszukac bardziej odpowiedniego forum :!:
Na odbłyśnikach proponuję zastosować ocet lub kwasek cytrynowy, a do szyb zwykłej żyletki :D
Bardzo szyko i skutecznie można oczyścić osady wapnia na szybach,grzałkach itd średnio twardą szczoteczką do zębów(nowa!)przy pomocy preparatu Sera ph-minus(świetnie rozpuszcza wszelkie osady)
asssienka
04-28-2004, 10:14
tak ten ocet to najlepsza pomoc tyle ze najlepiej robić to regularnie a nie czekać az narosnie go tyle że go skrobać bedzie trzeba :D Pozdraniem
spoko smok zapomnialem sie, postaram sie lepiej pisac, wezme se to do seca co napisales, hehe