PDA

Zobacz pełną wersję : Padł mi kolejny zbrojnik - co sie dzieje? (zdjecia denata)

tomirek
04-24-2004, 17:00
Witam. Jakis tydzien temu padl mi zbrojnik. Oprocz dwoch duzych bialych plam nie mial zadnych innych zmian.
Dzis znalazlem przyklejonego do szyby, martwego drugiego zbrojnika.
Jeszcze przed wczoraj zachowywal sie normalnie. Wyszedl w czasie karmienia a wczoraj juz wogole go nie widzialem. Nie wyszedl nawet jesc. Dzis mi mignal przyklejony do szyby potem znowu zniknal a przed chwila znalazlem go martwego... :(
Na boku mial spora, miekka gule.
Co sie moglo stac?
Karmie rybki chyba dobrze. Dostaja w miare urozmaicone papu (platki, mrozona ochotke, specjalne tabletki, warzywa).
Inne rybki (neonki, mieczyki, kirysy i kosiarki no i ostatni zbrojnik) czuja sie ok.
Parametry wody w normie.

war3
04-24-2004, 17:31
czy miales juz wczesniej podobne objawy u innych ryb? przy poprzednich zgonach?

tomirek
04-24-2004, 17:51
czy miales juz wczesniej podobne objawy u innych ryb? przy poprzednich zgonach?

Do tej pory padly mi tylko dwa zbrojniki. Innych zgonow nie mialem. Ten pierwszy padl 18 kwietnia i nie mial takich objawow a tylko dwie duze biale plamy (ale mogly byc spowodowane tym, ze koledzy probowali go podjadac)
Pozostala obsada akwarium czuje sie dobrze

Katka
04-26-2004, 14:01
Ja dopatrywałabym się przyczyny w sztucznych roślinach, nie jest to oczywiście pewnik, ale w przypadku większości zbrojników nie można trzymać z nimi roślin typu „plastikus”, ponieważ zeskrobując z nich glony pochłaniają odrobiny zeskrobanego plastiku a czasem oderwany większy kawałek co doprowadza do ich „zejścia”.
Ta miękka gula to może być albo opuchnięta wątroba, albo torbiel wokół obcego ciała wewnątrz organów.
Oczywiście to tylko są domysły a przyczyna może leżeć zupełnie w czymś innym, ale tylko to mi przychodzi do głowy opierając się na mojej znajomości zbrojników.

tomirek
04-26-2004, 17:10
Ja dopatrywałabym się przyczyny w sztucznych roślinach, nie jest to oczywiście pewnik, ale w przypadku większości zbrojników nie można trzymać z nimi roślin typu „plastikus”, ponieważ zeskrobując z nich glony pochłaniają odrobiny zeskrobanego plastiku a czasem oderwany większy kawałek co doprowadza do ich „zejścia”.
Ta miękka gula to może być albo opuchnięta wątroba, albo torbiel wokół obcego ciała wewnątrz organów.
Oczywiście to tylko są domysły a przyczyna może leżeć zupełnie w czymś innym, ale tylko to mi przychodzi do głowy opierając się na mojej znajomości zbrojników.

Moze to i to. Oprocz zywych roslin mam kilka "plastikusow", ktore trzymam w nurcie wody z filtra.
Moglem zrobic sekcje ale jakos nie moglem pociac rybki....