PDA

Zobacz pełną wersję : biotop dla bojowników

qbaku1988
07-02-2005, 11:30
witam. planuje hodować w akwarium 30l. harem bojowników ( 1+3), słyszałem że aby sie mogły rozmnożyć potrzebna jest duża liczba roślin, i teraz nasuwa mi sie pytanie: Pod żwirkiem na dnie potrzebny jest jakiś torf lub cos w tym stylu zeby rośliny mogl rosnąć? A oprócz tego moze ktoś wie jak wygląda dziedziczenie barwy u bojowników, np jak samiec jest czerwony i samica karmazynowa, itp.

veronika_van_halen
07-02-2005, 14:16
Dla większości roślin wystarczy zwykły żwir lub piasek, tylko powino sie dodawać nawozy do wody, do podłoża, co2, dużo światła, a wszystko ci będzie rosło :) co do dziedziczenia barw - nie mam pojęcia :]

Tom76
07-02-2005, 16:22
Ja właśnie od 2 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem małego haremu bojowników (1+3) w 25 litrowym zbiorniku. Nie mam wielkich doświadczeń więc nie będę się wymądrzał. Rośliny (głównie echinodorusy)wsadziłem w żwir, dobrze oświetliłem i jak na razie rosną całkiem dobrze. Jeszcze nie stosowałem nawozów, ale zamierzam, gdyż najstarsze pędy moim zdaniem zbyt szybko żółkną. Nie wiem nic o dziedziczeniu kolorów. Moje bojki już się rozmnożyły (parka czerwona) ale narybek dopiero zaczyna "łapać" ubarwienie. W ogóle moje bojowniki trą się jak oszalałe, na szczęście tylko z jednego tarła mam narybek. Ale to było tarło w osobnym zbiorniku. W ogólnym akwarium samiec jest zbyt "rozkojarzony" i nie umie upilnować gniazda. Ma czas na naukę, to dopiero 4 cm młokos :)
Powodzenia w hodowli! Trzymam kciuki :)

qbaku1988
07-03-2005, 10:11
no to kolejny zestaw pytań:
1. ile młodych osobników rodzi sie naraz?, więcej jest samic czy samców?, i czy te samce jak dorosną nie bedą ze sobą walczyły? , skoro to rodzinka jest :)
2.jak gruba am być warstwa żwiru?
3.czy bojki wolą sie trzeć jeśli są takiego samego koloru czy nie ?:>
4.słyszalem ze ryby mozna wpuścić do akwa dopiero jak woda sie ustoi 2 tygodnie, czy dopiero tez po 2 tygodniach rośliny sadzić czy od razu?
5.nawóz do roślin wlewa sie przed wpuszczeniem ryb czy tez to jest obojetne?

i to narazie tyle pytań :P, pozdrawiam wszystkich

veronika_van_halen
07-03-2005, 10:39
1. nie wiem ile, samce w tak małym zbiorniku będą ze sobą prawdopodobnie walczyć, podobno w duzych akwariach zdarzają sie przypdki, ze samce sie do siebie przyzwyczajają i nie walczą.
2.zależy do jakich roślin, jeżeli np. dla kryptokoryn to conajmniej 6-7cm, dla pozostałych roślin moze być mniej...
3.obojętne
4.napełnij akwa wodą, włącz filtr, po jakimś tygodniu ja zaczynam sadzić rośliny i zawsze wszstko było ok, ale niech się wypowiedzą inni ;)
5.nawóz zacznij wlewać jak posadzisz rośliny, i wlewaj go codziennie, lub co drugi dzień, rybom nawozy nie przeszkadzają ;)

Trombel
08-03-2005, 16:40
Hej
Tez jestem pocątkujący ale korzystam z rady, którą znajdziesz bardzo często na tym forum... skorzystaj z opcji "szukaj"
Na forum zamieszczone jest kompendium wiedzy dla początkujących (zarówno dłuuugi post, a raczej długie posty od kilku forumowiczów, oraz uzyteczne linki). Jesli chodzi o rosliny to najczęściej odsyłają na stronę z "holendrami"
Odnośnie punktu 4 Dojrzewanie akwarium - wrzuć do "szukaj" i będziesz wiedział co i jak - ale nawet usłyszysz że od momentu postawienia szkła do wpuszczenia mieszkańców to i 2 miesiące mogą minąć - i radzę tego nie zaniedbywać - bo ryby to zywe stworzenia i trzeba im zapewnić godziwe warunki.
Generalnie - nie chcę się wymądrzać i nie zrozum mnie źle - ale najpierw mocno poczytaj forum - poszczególne działy na początku często mają "przypięte" opisy zawierajace najważniejsze informacje. Ja zacząłem w ten sposób, że dziwnym trafem stanęło w domu akwarium, a parę dni później podrukowałem pełno kartek z "kompendium wiedzy" i wczytytwałem się i zauważałem swoje błedy... na szczęscie jakoś to poszło...
Pozdrawiam i powodzenia

Darek69
08-18-2005, 17:30
Wszystkie odpowiedzi na pytania zanajdziesz w prawie karzdej literaturze.
Polecam ksiażki S. Kornobisa (dobrze napisałem?)
A jeśli chodzi o rozmnarzanie i rosliny to wiele razy udawało mi sie to bez rzadnych roslinek w akwariumie, pusty zboirnik. Samiec i tak robił gniazdo, ale jednak mimo wszystko polecam jakies np. Kabomby czy salwine brazylijską.
Pozdrawiam :lol:

Paula88
11-15-2005, 17:10
Jesli chodzi o dziedziczenie barw to moj bojek miał bordowego tate i niebieską matkę a sam jest niebieski z bordowymi brzegami płetw(tak jak jego całe rodzeństwo).

Henio100
11-15-2005, 20:55
Dziedziczenie cech zalezy w duzej mierze od dominujacoego genu kolorystycznego. Z postu przedmówcy wynika, że dominujaca barwą u bojownika jest kolor niebieski. Jeśli więc niebieskiego samca połączymy z bordową samicą, to w pierwszym pokoleniu wszystkie młode będa niebieskie, a w drugim 1/4 będzie bordowa, a reszta niebieskie.
POZDRAWIAM