PDA

Zobacz pełną wersję : Leleupki- niedobrana para czy 2 samce?

Manfred
07-01-2005, 13:39
Witam!
Niedawno założyłem tanganike w 60l w środku chyba parka Neolamprologus Leleupi. Pisze chyba ponieważ jak kupywałem wydawało mi się że to samiec i samica (przypuszczenia kierowałem pod względem wielkośi ryb). Samiec jest wiekszy ma około 6cm, samica ok 4cm. W akwarium jest dużo piaskowców, z których ułożyłem rumowisko skalne. Oczywiście w skałach kruluje samiec i za wszelką cene niechce dopuścić do nich samiczki. Biedna samica zaganiana przez samca wciaz sie chowa za grzałke i filtr wypływa tylko w czasie karmienia i wieczorem gdy samiec śpi wśród skał. Na początku myślałem, że to tylko przejściowa faza... że się wreście pogodzą, ale to trwa juz za długo. Mam podejżenia że ta mała samiczka to moze byc 2 samiec. Bo czy możliwe jest żeby duży samczyk tak ganiał samice?
Pozdrawiam i zapraszam na www.muszlowce.fora.pl !

wojtass_maniak
07-05-2005, 12:55
No raczej samiec to jest :)

Belgrano
07-06-2005, 09:18
Ja najczęściej robie zakupy tak: Biorę njwiększy okaz bo częśto jest to samiec bo dominuje i unikam brania najmniejszej bo częśto tez jest to samiec ale ten który dostaje lanie. Biorę srednią wielkość i zawsze cos miałem z samiczki:-))

Manfred
07-07-2005, 14:28
Witam!
Dzięki za info, ale szkoda że to jednak ten mały leleupek to samiec... ale dziwi mnie jedno czemu on nie rośnie?
Pozdrawiam i zapraszam na www.muszlowce.fora.pl !

wojtass_maniak
07-07-2005, 16:08
Bo jest zdominowany i rosnie wolniej od domiananta. Tak juz te ryby maja

dunia77
07-08-2005, 10:03
Wbrew temu, co pisza przedmowcy, to moze byc samica. Mialam podobna sytuacje w swoim akwarium, duzy leleup przeganial malego przez ok. 5-6 tygodni, a potem przystapily do tarla :-) Niestety, z tarla nic nie wyszlo (ikra byla, ale sie zmyla ;-) ), a po jakims czasie samiec wygonil samice ze swojej jaskini i znow jej nie pozwala wplywac na swoje terytorium. Czekam na dalszy rozwoj wydarzen - burzliwy maja zwiazek ;-)